rss
  • Õzcomb gersliropogóssal

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg õzcomb, 3 db nagyobb hagyma, 1 csomag újhagyma (vagy 1 szál póréhagyma), 5 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 db kisebb zellergumó, 1-2 db zöldpaprika, 3-4 evõkanál libazsír, 30 dkg hántolt árpagyöngy (gersli), 4 dl tejföl, 2 evõkanál mustár, 3 dl száraz vörösbor, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyem, 1-2 evõkanál liszt, olaj (én az extra szûz olívát szeretem) a pácoláshoz, friss kakukkfû, babérlevél, rozmaring, bazsalikom, só, bors, kristálycukor.

    Az õzcombot 2x2 centis kockákra vágom, gyengén sózom, borsozom, adok rá némi mustárt, kakukkfüvet, kézzel alaposan elkeverem, egy jénai tálba rakom, felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Hûtõben 2-3 napig így érlelem. A gerslit a készítés elõtti estén vízbe beáztatom.

    Készítése napján a hagymát félfõre, a tisztított répákat és a paprikát karikára, a zellert cikkekre vágom. A pácolt õzhúst leszûröm, a pácoláshoz használt olajat máskor újra felhasználom.

    Az étel készítéséhez két magasfalú serpenyõt használok. Az egyikben felhevítek libazsírt, nagy lángon fehéredésig pirítom a felkockázott, pácolt õzhúsomat, amit szûrõkanállal kiemelek a serpenyõbõl, a pácoláshoz használt jénaiban melegen tartom.

    A hús után visszamaradt zsiradékban a cukrot karamellizálom, ráadom az elõkészített hagymát, a zöldségféléket (sárga- és fehérrépa, zeller, paprika), fûszerezem rozmaringgal, kevés sóval, borssal, zsírjára pirítom. Amikor lepirult, felöntöm borral, kevés vízzel, adok bele kakukkfüvet, mustárt és babérlevelet, visszateszem bele a húskockákat, puhára fõzöm. Ha igényli, vízzel, de inkább kevés borral felengedem.

    Közben a másik serpenyõben kevés libazsíron a felkarikázott újhagymát vagy póréhagymát megfonnyasztom, rádobom a leszûrt, korábban beáztatott gerslit, sózom, borsozom, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára fõzöm, ha kész, leszûröm. Hagyom kihûlni, összedolgozom 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, friss bazsalikommal, 2 tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, amennyit felvesz. Fasírtszerû legénykéket formázok belõle, amit elõmelegített sütõben, olyan 180 fokon, zsírral (olajjal, vajjal) kikent tepsiben ropogósra sütök.

    Hússal teli serpenyõmben a puhára párolt õzkockák szaftját tejfölös, lisztes hadarással sûrítem, összeforralom.

    Tálaláskor 2-3 gerslilepényt adok egy tányérra, mellé adagolom az õzragumat, friss zöldsalátával díszítem, de áfonyalekvárral is megpezsdítem, hisz a nyáron tettünk el belõle.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Körözött metélõhagymával

    Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélõhagyma, egy csipet õrölt kömény.

  • Farsangi szelet

    25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag Váncza-sütõporral, 1 tojással és 2 evõkanál cukorral jól eldolgozunk.

  • Rákpörkölt rizzsel

    Hozzávalók: 60 dkg elõkészített rákfarok és olló (crevet, homár, crab), 1 dkg só, 3 g paprika, 2 dl csontleves (lehet húsleves, vagy zacskós leves is), 15 dkg vaj, 2 dkg liszt, 30 dkg rizs.

  • Paradicsomkosárkák

    Hozzávalók:8 db kisebb, kemény paradicsom, 10 dkg füstölt sajt, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 csokor petrezselyem, só.

  • Kunsági leves

    Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockára vágott sertés apróhúst.

  • Petrezselymes tojáspogácsa

    Hozzávalók: 4 db tojás, 3db zsemle, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tej, 1 evõkanál zsemlemorzsa, sütéshez: olaj, késhegynyi õrölt bors, késhegynyi curry, 1 teáskanál só, vegeta.

  • Meleg, pikáns burgonyamártás

    Hozzávalók: 2 kisebb burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 3 evõkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál tormás mustár, 1 evõkanál kristálycukor, 1 kis fej vöröshagyma, fél citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál só, 1 púpozott tk pikáns, savanykás lekvár, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

  • Medvehagymás nokedli

    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg medvehagymalevél, 5 tojás, 5 evõkanál olaj, 5 dkg kemény sajt, só, bors.

  • Fokhagymás pogácsa

    Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 tojássárga, fél dl tej, 1 mk törött bors, 1 mk só.

  • Fûszeres krumplifõzelék

    Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 2, 5 dl tejföl, 35 dkg zeller, 1 dl tejszín, reszelt szerecsendió, 2 evõkanál étkezési keményítõ, 3 evõkanál apróra vágott zellerzöld, só, bors.

  • Tejfölös, gombás sertésszelet

    Tetszés szerinti mennyiségû hússzeleteket kiverünk, megsózunk, enyhén borsozunk, paprikázunk. Forró olajban éppen csak megforgatjuk, majd tejföllel kibélelt jénai tálba annyi szeletet teszünk, amennyi a tál alján elfér. Gombát vagdalunk rá, megszórjuk flekken fûszerkeverékkel.

  • Meggy-málna lekvár

    Hozzávalók: 1 kg málna, fél kg meggy, kb 70 dkg cukor.

  • Tüzes grill-tányér

    A tarjaszeleteket kiveregetjük. Borssal, cayenne-borssal, õrölt köménymaggal bedörzsöljük. Kevés cseresznyepaprika-krémmel bekenjük. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a szétmorzsolt babérral együtt a hússzeleteken szétosztjuk. Végül leöntjük kevés olajjal és alufóliába csomagoljuk. Egy-két napig pácoljuk. A fóliából kicsomagoljuk és faszénparázson vagy sütúben megsütjük. Sütés után sózzuk. Kukoricasalátával kínáljuk. Ehhez a mirelit kukoricát sós vízben megfõzzük, a paradicsompaprikát kockákra vágjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A lecsöpögtetett kukoricát összekeverjük a többi zöldséggel, majd olajos-ecetes vinaigrette-mártással leöntjük és legalább egy órát érleljük.

  • Tigris muffin

    Ebbõl az adagbol 15 db nagy muffin lesz, lehetõleg nagy lyuku sütõben süssük!

  • Tengeri halpogácsa

    Hozzávalók: 1 db paradicsomos halkonzerv, 2 dl párolt rizs, 2 db egész tojás, 2-3 ek zsemlemorzsa, 2-3 ek liszt, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk törött fekete bors, kevés só.

  • Ravioli

    Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 1 sárgája, só, olaj.

  • Alma fánk

    Egy liter hideg tejet öntsünk tálba, tegyünk a tejbe három egész tojást, hat kanál cukor-port, egy kávéskanál tört-fahajat, egy tojásnyi zsírt, egy késhegynyi sót. Ez anyagokba annyi lisztet keverjünk, hogy sûrû palacsinta tészta legyen belõle. E tésztát nem kell sokáig keverni.

  • Burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, I evõkanál olaj, I evõkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, I paradicsom, 1-2 evõkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél, ecet.

  • Sajttal töltött csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt rokfort, 2 db egész tojás, 1 ek tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, 1 mk currypor, só és törött fekete bors ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Ananász mandulával

    Hozzávalók: 2 evõkanál szeletelt mandula, 4 karika ananász, fél citrom, 2 evõkanál méz.