rss
  • Fahéjas ribizli-zselé

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók kb. 90 dkg-hoz: 1,3 kg ribizli, 6 szem szegfûszeg, 5 cm-es fahéjdarab, vörösborecet.

    loading...

    Az alaposan megmosott ribizlirõl a leveleket leszedjük, de nem szemezzük le. Felöntjük 8,5 dl vízzel, beletesszük a szegfûszeget és a fahéjat. Felforraljuk, majd a tüzet mérsékelve 30 percig óvatosan forraljuk. Olykor megkeverjük, hogy a szemek összetörjenek, de ezt akár krumpli törõvel is megtehetjük.

    Gézzsákba téve egy éjszakán hagyjuk lecsöpögni. Másnap a léhez, 6 dl-ként arányosan kiszámítva keverünk 2 evõkanál ecetet és 50 dkg cukrot. Alacsony hõmérsékleten addig keverjük, amíg a cukor felolvad, majd 10 percig forraljuk. Fertõtlenített üvegekbe merjük, még forrón lefedjük. Hidegen sült sertés vagy bárányhúshoz kínáljuk, elolvasztva pedig süteményeket vonhatunk be vele.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mediterrán tészta

    Mediterrán tésztaA tésztát feltesszük főni. Közben a fokhagymát és petrezselymet felaprítjuk, a paradicsomot nyolcadoljuk, a gombát és a jégsalátát felszeleteljük, az újhagymát és a chilit karikára vágjuk. Olívaolajon a hagymát megdinszteljük, rádobjuk a paradicsomot, a gombát és az olívabogyókat, fűszerezzük, rálocsoljuk a vörösbort. A leszűrt tésztát hozzákeverjük, locsolunk rá ketchupot és chiliszószt, rászórjuk a salátát, az újhagyma zöldjét és a petrezselymet. Tálaláskor morzsolunk rá sajtot, s teszünk rá petrezselyemlevelet.

  • Lencseleves

    LencselevesA lencsét néhány órára beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zellert, fokhagymát és a felkockázott répát, majd kb. 12 percig pároljuk, míg a zöldségek enyhén meg nem pirulnak. Hozzáadjuk az alaplét, a lencsét és a paradicsomot, egyet forralunk rajta, majd kis lángon kb. 35 percig forraljuk, míg a lencse teljesen meg nem puhul. A leves felét botmixerrel pürésítjük, majd a maradék leveshez öntjük, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a balzsamecetet. A zellerzölddel díszítve tálaljuk.

  • Grapefruit turmix

    Hozzávalók: 70 dkg grapefruit, 1 dl méz, 1,5 liter víz.

  • Kapros túrós csusza

    Hozzávalók: 300 g csuszatészta, 50 g bacon szalonna, 250 g túró, 2 dl tejfel, ½ csomag friss kapor;

  • Sajtos-sonkás partyfalatka

    Lapkasajtot és gépsonkát összefogva feltekerek és annyi fogvájót tûzök bele egyenletesen elosztva, ahány darab lesz belõle (4-5 darab lesz egy "tekerésbõl").

  • Citromos krémes kocka

    Citromos krémes kockaA hozzávalókat összedolgozzuk. 3 cipót készítünk, és 1 órát pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és a tepsi hátán villával megszurkáljuk, majd megsütjük a 3 lapot. A krém elkészítése: 3 dl tejhez vaníliát adunk, vagy 1 csomag vaníliás cukrot, majd 2 evőkanál lisztet. Sűrű péppé főzzük össze. Langyosan tesszük hozzá a 15 dkg margarint és a 15 dkg cukrot, majd 1 citrom reszelt héját. A krémmel megkenjük a lapokat, egymásra helyezzük és egy éjszakán át hűtőben tartjuk. Másnapra megpuhul és szeletelhetjük. A tetejét porcukorral megszórhatjuk tálalás előtt.

  • Citromos hal római tálban

    A megtisztított halat bevagdossuk, szalonnacsíkokkal tûzdeljük, fokhagymával és Adzsikával bekenjük. Az elõzõleg egy órára beáztatott és vajjal kikent tálba helyezve, meghintjük kívül-belül fûszerekkel. Száraz fehérborral locsoljuk meg.

  • Túrós õszibarackleves (görög)

    Hozzávalók : bõ fél kiló õszibarack, 10 dkg porcukor, 15-20 dkg tehéntúró, 4 dl tej, 1 dl tejszín, kevés méz, 2 citrom.

  • Zöldbabfõzelék

    Hozzávalók: 2-3 szelet füstölt szalonna, 1 kg zöldbab, 1 evõkanál só, 1-2 gerezd fokhagyma, kis fej vöröshagyma, 1 szelet zöldpaprika (vagy a csumája), 1-2 evõkanál liszt, 1/4 l tej, 1 doboz tejföl, 1 evõkanál gulyáskrém.

  • Puncstorta

    Hozzávalók:

    tésztához: 1 készen vásárolt piskótatorta.
    töltelékhez: 1 dl tej, 3 evõkanál rum, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 1 dl erõs feketekávé, 2 evõkanál kakaó, 10 dkg ráma, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió.
    mázhoz és díszítéshez: 20 dkg porcukor, 3 evõkanál málna vagy meggyszörp, 1 tojásfehérje, 2 dl tejszínbõl hab, néhány szem mazsola.

  • Spárgaleves

    Elkészítés: A spárgákat megtisztítjuk: szára végérõl a fás részt (1-2 cm) levágjuk, végérõl a vastagabb zöld héját lehántjuk (csak a végérõl), majd a spárgákat kb. 1,5-2 cm-es darabokra felvágjuk (a tetejét nagyobb darabban lehet hagyni, akkor is hamar megpuhul). Sós vízben megfõzzük, borsozzuk. Ha a spárga megfõtt, a kukoricalisztet elkeverjük kevés hideg vizzel, majd a levesbe öntjük, kicsit fõzzük. A tûzrõl levéve hozzákeverjük a tojássárgáját, majd tálaljuk.

  • Párizsi kosár

    Hozzávalók: 6 dkg (2 szelet) párizsi felvágott, 10 dkg cukorborsó, 2 ek tejszín, 1 mk apróravágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só, a kisütéshez olaj.

  • Császárfánk

    25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütõport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott õrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá.

  • Szedres torta

    Szedres tortaA szedret megmossuk, papírtörlőn megszárítjuk. A vajat, a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a vaníliát és a tojást habosra keverjük. A lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát is a tojásos masszába keverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába egyengetjük, a tetején eloszlatjuk a szedret, és óvatosan lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük a tetejét. Gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes sütemény.

  • Pikáns szilvamártás

    Hozzávalók: 50 dkg szilva, 5 dkg barna cukor, 3ek olivaolaj, 1dl konyak, 5-6 levél citromfû, gyömbér, szegfûszeg, garam masala, só, fehérbors.

  • Borbolyalé

    1 dl vízben puhára fõzünk 50 dkg elõre megtisztított érett borbolyatermést.

  • Sajtos rizsgombóc

    A rizst a paradicsompürével, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, puhára fõzzük, levét elpárologtatjuk, majd a tûzrõl levéve belereszel­jük a sajtot.

  • Szalonnás uborka

    Hozzávalók

    30 dkg húsos szalonna, 2 közepes fej vöröshagyma, 4 db közepes uborka, 40 dkg darált csirkemell (lehet pulyka is), só, bors, 1 teáskanál Curry, 1 csomag petrezselyem apróra vágva, 1.5 dl húsleves

  • Sajtos paradicsom

    Hozzávalók: 6 paradicsom, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál olaj, só, csipetnyi pirospaprika.

  • Spárgás tészta

    Hozzávalók:

    Tésztához (linguine tésztát készítünk vagy veszünk):

    - 3 tojás
    - 30 dkg tésztaliszt
    - kevés só

    Továbbá:

    - 70 dkg zöldspárga
    - 3 ek sótlan vaj
    - 2 nagy citrom frissen reszelt citromhéja és leve
    - 1 tk só
    - 1-1,5 dl tejszín
    - 1 marék bazsalikomlevél
    - 10 dkg parmezán sajt frissen reszelve

loading...