rss
  • Különleges gombasaláta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 30 dkg gomba, 1 egész zeller szára és levele (gumója nélkül), 25 dkg kemény, kicsi paradicsom, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 3 evõkanál olaj, bor- vagy gyümölcsecet, õrölt fehér bors, só, cukor ízlés szerint.

    A gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem és felszeletelem. Ecettel, sóval, cukorral ízesített, forrásban levõ kevés vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig fõzöm, majd leszûröm, és hagyom kihûlni. A megmosott és lecsöpögtetett zellerszárat 1 cm-es karikákra vágom, a leveleket pedig nagyon finomra metélem.

    A megtisztított zöldhagymát ugyancsak karikákra vágom és megsózom. Salátástálba teszem a fõtt gombát, a zellert és a zöldhagymát, hozzáteszem a megmosott és negyedekbe szeletelt paradicsomot is.

    Az ecetet összekeverem 0,5 dl vízzel, az olajjal, a sóval, az õrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral. Rálocsolom a salátára, és jól átkeverve lefedem, majd 2 órára a hûtõszekrénybe teszem. Csak másnapig áll el, mert a gomba hamar romlik.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zelleres, savanykás bableves

    Hozzávalók: fél kg szárazbab, 1 db friss zeller a zöldjével együtt, 10 dkg szarvacska vagy hasonló száraztészta, 3 db babérlevél, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, csipetnyi cukor, 1 evõkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, fél pohár tejföl, vegeta;

  • Szerb bableves

    Hozzávalók: 25 dkg fehér bab, 25 dkg burgonya, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 10 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 25 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó leveszöldség, 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek sûrített paradicsom, 1 ek olaj, 1 tk fûszerpaprika, 1/2 tk só.

  • Mákos-meggyes szelet

    Hozzávalók:

    - 200 g darált mák
    - 200 g finomliszt
    - 200 g cukor
    - 3 egész tojás
    - kb. 2 dl hideg tej
    - 1 csomag sütõpor
    - 1 citrom reszelt héja és leve

    Tetejére:

    - 400 g magozott meggy

  • Csicseriborsó curry

    Hozzávalók:
    1 fej közepes hagyma, 50 ml étolaj, ½ nagyobb paradicsom, kb 300 gramm fõtt csicseriborsó, chilipor (ízlés szerint), ¾ ek garam masala, 1 tk chana masala fûszerkeverék, ¾ ek õrölt koriander, 1 ek sûrített paradicsom, 3 dl víz, 1-2 ek kesudiószósz, gyömbércsíkok, 1 tk só, petrezselyem zöldje, vagy koriander;

  • Spárgás omlett

    Hozzávalók (4 személyre):

    6 tojás, 2-3 db kockasajt, lehetõleg zöldfûszeres, 1/2 csomag fagyasztott spárga vagy 200 g friss párolva, 1 evõkanál olívaolaj, hagyma, kis petrezselyem

  • Túróval töltött tojás sütve

    Hozzávalók: 10 db tojás, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 15 dkg sajt, 2 dl tejföl.

  • Töltött káposzta

    Hozzávalók: fél kg savanyú káposzta, 6-8 levél, fél kg darált marhahús, 10 dkg fõtt rizs, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1 kanál sûrített paradicsom, ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma, kevés kapor vagy csombor, 20 dkg füstölt libamell vagy ugyanennyi karikára vágott libakolbász, 3 kanál zsír, 1 tojás, só, bors, 3 kanál liszt.

  • Csevap (szerb étel)

    Hozzávalók: 1 kg darált birkahús, 1,5 dl olaj, néhány rozmaringlevél, õrölt feketebors, só.

  • Meggyes-joghurtos sütemény

    Hozzávalók: 25dkg Meggy, 20dkg joghurt, 3dkg Porcukor, 35dkg tejszín, 5dkg zselé (olvasztott), 2cl citromlé, 10db Meggy, 2dkg Csokoládé (ét), 1db piskóta lap.

  • Barbecue mártás

    Hozzávalók (2,5 kg húshoz): 3 ek. vaj, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 3 finomra vágott újhagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 pohár fehér borecet, és víz, 1/2 pohár ketchup, 1/4-1/4 pohár citromlé, barna cukor, 2-2 ek chilliszósz, Worcester mártás, 1 ek õrölt mustármag, 0,5 kk Cayenne bors, 1-1 kk fekete bors, kakukkfû, bazsalikom, szurokfû, só.

  • Diós sült banán

    Hozzávalók: 6 banán meghámozva, hosszába kettévágva, 6 teáskanál porcukor, 6 teáskanál darált dió, 3 evõkanál, diólikõr.

  • Tejfölös gombás csirkeszárnyak

    Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 1/2 l tejföl, gomba, 1 csomag sültcsirke fûszersó, 1-2 evõkanál olaj, 1-2 dl víz, foghagyma, só.

  • Párizsi kosárka

    Hozzávalók: fejenként 2-3 tojás, annyi szelet párizsi, ahány tojás, olaj, só.

  • Örmény szilvás húsleves

    A kockákból (vagy 50 dkg húsból) fõzz marhahúslevest. A krumplit hámozd meg és vágd kis kockákra. A szilvát (barackot) magozd ki. A hagymát vágd apróra, s enyhén pirítsd meg a margarinon, add hozzá a paradicsompürét és kevergesd a lassú tûzön, amíg kicsit besûrûsödik. A krumplit, a szilvát és a hagymás paradicsomot add a húsleveshez, sózd, borsozd, s fõzd készre. A tálalásnál hintsd meg apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral.

  • Kenõmájassal töltött tojás

    Hozzávalók: 4-6 fõtt tojás, 15 dkg kenõmájas, 5 dkg margarin, só, bors, mustár, majonéz, szerecsendió.

  • Csirkemellfilé szójapanírban

    A Hagyományos rántotthúshoz nagyon hasonló ízhatást kapunk a búza örlemények elhagyásával, bár egy kicsit szárazabb a panír, de ez finom mártással, salátaöntettel ellensúlyozható.

  • Csirkecombok baconbe tekerve

    Csirkecombok baconbe tekerveA csirkecombokat megtisztítjuk,megmossuk,sózzuk,fűszerezzük majd 2-2 szelet baconbe tekerjük. A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk,nagyobb cikkekre vágjuk. A burgonyát összekeverjük a cikkekre vágott hagymával. Sózzuk,borsozzuk,szárított rozmaringot és metélő hagymát szórunk rá. A hagymás burgonya keveréket sütőzacskóba tesszük. Rátesszük a befűszerezett,baconbe tekert csirkecombokat,lezárjuk a zacskókat,megszurkáljuk pár helyen és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

  • Tökfánk

    Hozzávalók: 1,5 kg. fõzõtök, 4 evõkanál finom liszt, 4 db. tojás, 5-6 szál kaporlevél, só. A kisütéshez: étolaj.

  • Tavaszi saláta

    Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 30 dkg paradicsom, 5 nagy húsos paprika, 20 dkg uborka, 4 fej saláta, 2 dkg só, õrölt bors, curry, 30 dkg kemény sajt (ementáli, trapista, vagy óvári), 2 tojás, olaj, citrom.

  • Jeges narancsos tea

    Hozzávalók: 1 l narancsízû tea 1 dl vörösbor 3 cl rum néhány narancsszelet.