2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Lencsefõzelék pulykacombbal

Hozzávalók 6 személyre: A fõzelékhez: 50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evõkanál mustár, 2 dl tejföl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sülthöz: 1 kg pulykacomb, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj.

Elõkészítés: A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.

Elkészítés: A sütõt 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütõben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük fõni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A fõzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evõkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát.

A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínûre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!