rss
  • Szilveszteri lencsesaláta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfûszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evõkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evõkanál salátaolaj, bors.

    loading...

    A lencsét elõzõ este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük fõni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletûzdeljük a szegfûszegeket (így a végén egyszerû eltávolítani), a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedõ alatt puhára fõzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne fõjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.

    A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A fõzõlébõl két merõkanálnyit a hagymához adunk. A szegfûszeggel tûzdelt hagymát, a foghagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszûrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen õrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihûlni. Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utánasózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük. (Még finomabb, ha fogyasztás elõtt egy nappal készítjük.)

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Narancsdzsem

    Hozzávalók: 4 db (kb. 60 deka) narancs, 3 darab citrom, 1,6 kiló cukor.

  • Pulykafalatokkal sült karfiol

    Hozzávalók:

    - 1 fej karfiol
    - 70 dkg pulykamell
    - olívaolaj
    - grillfûszer
    - 2 dl tejföl
    - 3 tojás
    - só
    - bors
    - petrezselyem
    - tej

  • Háromszínû paprikasaláta

    Hozzávalók: 20 dkg sárga paprika, 20 dkg piros paprika, 20 dkg zöld paprika, 1 tk só, 1 ek cukor, 3 ek ecet, 1/2 kk õrölt feketebors, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, 1 ek olaj.

  • Rakott palacsinta

    Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 3 evõkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg fõzõ- vagy étcsokoládé, 5 dkg darált mandula vagy mogyoró, 15 dkg gesztenyemassza, kevés porcukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, fél dl tej.

  • Farvli (tarhonya)

    Hozzávalók: 1 tojás, 1 csésze liszt, só, kevés víz.2 kanál olaj, kb. 2 dl húsleves.

  • Szárazbab leves

    Böjti levesnek nagyon alkalmas. Veszünk egy negyed liter jófajta fehérbabot, sósvízben puhára megfõzzük, Egy merõkanálnyit az egész szemekbõl félreteszünk, a többit a levével együtt megpasszírozzuk.

  • Banánlikõr

    Elkészítése: 1/2 kg banánt felszeletelünk, és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük, 3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet.

  • Spaghetti alle vongole

    Hozzávalók: 1 ek aprított petrezselyemzöld, 3 ek extra szûz olíva olaj, 40 dkg spagetti, 25 dkg kagyló (tisztított), 10-15 dkg hagyma, 30 ml tej, 1 db peperoncino paprika, 1 csipet só, 1 csipet bors (õrölt).

  • Libamell fasírt

    Hozzávalók: 1 nagy libamell, 1 evõkanál libazsír, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.

  • Babgulyás füstölt csülökkel

    Hozzávalók: 1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarka bab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya. A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evõkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfû, szurokfû, bazsalikom, borsikafû.

  • Gombás újburgonya

    Megtisztítunk, és egészben, sós vízben puhára fõzzük, majd alaposan lecsepegtetve egy kivajazott vagy kiolajozott tûzálló tálba terítjük. Egy fél kiló gombát megtisztítunk, és a kalapjukat a szár irányában középen behasítjuk.

  • Valentin napi szerelmes levél

    Hozzávalók:1 adag gyors leveles tészta, sárgabaracklekvár.

  • Legényfogó leves

    Hozzávalók:

    20 dkg zöldborsó, 20 dkg gomba, 20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, 30 dkg csirkemell, 30 dkg csirkemáj, 2 dl fõzõtejszín, 2 dl tejföl, 1 teáskanál citromlé, 2 nagyobb fej vöröshagyma, olaj, só, fehér bors, tárkony, esetleg egy húsleveskocka vagy elõzõleg félretett húsleves leve

  • Consommé

    Két-három egész tojást 1/4 liter húsleves, vagy tejjel jól elhabarunk, megsózzuk s ezt egy kikent bögrébe, vagy lábasba tesszük.

  • Suhajda torta Valentin napra

    Hozzávalók: 2 doboz babapiskóta, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojás, 25 dkg keserû csoki (65-70%-os), 2 dl erõs kávé + tejes kávé a piskóta beleforgatásához.

  • Báránygerinc sütve

    A zeller- és petrezselyemzöldét finomra vágjuk, a rozmaringot összemorzsoljuk, és összekeverjük a finomra vágott anyagokkal. A megtisztított báránygerincet besózzuk, olajjal bekenjük, majd alaposan bedörzsöljük a finomra vágott anyagok keverékével. Ezután egy éjszakára - zsírpapírral letakarva - hûtõszekrénybe helyezzük, hogy a fûszerkeverék íz- és illathatása jobban érvényesüljön.

  • Túrós muffin

    Hozzávalók:

    15 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 2, 5 dl tejföl, 1/2 kg rétesliszt, 1 cs. sütõpor, 20 dkg túró, 15 dkg mazsola, só, kb. 1 ek. rum

  • Cseresznyés palacsinta részegen

    Hozzávalók: palacsinta alapmassza 20 db palacsintához, 50 dkg cseresznye, 1 mokkáskanál õrölt fahéj, kevés porcukor, 2 evõkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belõle, akkor 1, teáskanál pálinkaaroma fél deciliter tejbe keverve);

  • Eperleves

    Hozzávalók: 4 személyre: 600 g eper, 600 ml ribizlilé (piros) 1 db limett, 2 ek. porcukor, tálaláshoz tejszinhab.

  • Töltött padlizsán

    Töltött padlizsánA padlizsánokat félbevágjuk, a belsejüket kikaparjuk. A padlizsáncsónakokat bekenjük olívaolajjal, majd 200 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Ezalatt kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprított a hagymát és gombát. Beletesszük a felkockázott padlizsánt és a kapribogyót, és pár percig kevergetjük. Megszórjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön pár percig sütjük. A masszát az elősütött padlizsánokba kanalazzuk, majd meghintjük bőven reszelt sajttal. Végül 200 fokos sütőben 15 percre alatt készre sütjük.

loading...