2024.04.20. - Tivadar

Szilveszteri lencsesaláta

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfûszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evõkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evõkanál salátaolaj, bors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lencsét elõzõ este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük fõni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletûzdeljük a szegfûszegeket (így a végén egyszerû eltávolítani), a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedõ alatt puhára fõzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne fõjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.

A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A fõzõlébõl két merõkanálnyit a hagymához adunk. A szegfûszeggel tûzdelt hagymát, a foghagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszûrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen õrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihûlni. Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utánasózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük. (Még finomabb, ha fogyasztás elõtt egy nappal készítjük.)

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!