2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Házi szaloncukor

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evõkanál víz és a megfelelõ ízesítõ anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evõkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig fõzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sûrûsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tûzrõl, és belekeverjük az ízesítõket. Kávésnál egy jó adag erõs feketekávét és 3 deka vajat (rummal is gazdagíthatjuk).

A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - tíz deka csokoládét és öt deka vajat. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet mûanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihûlés elõtt megfelelõ nagyságú darabokra vágjuk.

Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihûltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!