2024.04.19. - Emma

Túrótorta variációk!

A túrótortáknak külön irodalmuk van az angolszász országokban és a német nyelvterületen. Nálunk is egyre népszerûbbek. Ismerkedjünk meg a három alapváltozattal!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egyszerû, sütés nélkül: Philadelphia torta

Hozzávalók 12 szelethez: 20 dkg babapiskóta, 12 dkg vaj, 20 dkg Philadelphia krémsajt vagy natúr krémtúró, 12 dkg cukor, 5 dl tejszín, 1 zacskó citromízû zselépor, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj

- 15 dkg babapiskótát zacskóba teszünk és sodrófával összemorzsolunk. A vajat felolvasztjuk, a piskótába keverjük és egy sütõpapírral kibélelt, 26 cm átmérõjû tortaformába nyomkodjuk. - A zseléport az elõírás szerint vízzel elkeverjük, állni hagyjuk, majd megmelegítjük, hogy felolvadjon. Amikor langyosra hûlt, a krémsajtot vagy krémtúrót a cukorral és vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal kikeverjük, majd belevegyítjük a zselés folyadékot. - Amint a krém szilárdulni kezd, a tejszínt kemény habbá verjük és a krémbe forgatjuk. A piskóta alapra simítjuk és 2 órára hûtõszekrénybe helyezzük.

Töltött: Tejszínes túrótorta

Hozzávalók 12 szelethez: 15 dkg liszt, 3 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi sütõpor, csipetnyi só. A töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 5 dl tejszín, 2 mandarin, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl mandarin(narancs)lé, 8 lap fehér zselatin, pár csepp citromlé, reszelt citromhéj

- A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval együtt robotgéppel, közepes fokozaton habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel külön-külön kikeverjük. Alacsony fokozaton belekeverjük a sütõporral átszitált lisztet. - A tésztát sütõpapírral kibélelt, 26 cm átmérõjû tortaformába simítjuk. Elõmelegített, 180 fokos sütõben 25-30 percig sütjük. Rácsra borítva kihûtjük. - Közben az áttört (vagy botmixerrel simára kevert) tehéntúrót kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a mandarin- vagy narancslével, a citrom levével és reszelt héjával. A beáztatott zselatint kevés meleg vízben feloldjuk, majd belekeverjük a túrókrémbe. Amikor a krém szilárdulni kezd, a tejszínt kemény habbá verjük és a krémbe forgatjuk. - A piskótát vízszintesen kettévágjuk, a krémet az alsó lapra simítjuk. A felsõ lapot 12 szeletre vágjuk, belenyomjuk a krémbe, majd 3 órára hûtõszekrénybe helyezzük. A tetejét mandaringerezddel díszítjük.

Sült: Klasszikus túrótorta

Hozzávalók 16 szelethez: 15 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi sütõpor, csipetnyi só. A töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 4 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1 teáskanál citromlé, 5 dkg étkezési búzakeményítõ

- Tálba szitáljuk a lisztet, a sütõport és a sót. Hozzáadjuk a vajat a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral együtt. Robotgéppel, alacsony fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát sütõpapírral kibélelt, 28 cm átmérõjû tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 3 cm magas pereme is legyen. Villával megszurkáljuk. Elõmelegített, 200 fokos sütõben 10 percig sütjük. - Közben a töltelékhez robotgéppel, alacsony fokozaton összekeverjük a túrót a tojások sárgájával, a citromlével, a búzakeményítõvel és a cukorral. Robotgéppel, külön-külön kemény habbá verjük a tejszínt és a tojásfehérjét. Mindkettõt belekeverjük a túrókrémbe. - A masszát az elõsütött tésztára simítjuk és visszatoljuk a sütõbe. 180 fokon 60-70 percig sütjük. Kikapcsolt sütõben, nyitott ajtó mellett 20 percig állni hagyjuk, mielõtt kivennénk a formából.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!