2024.03.29. - Auguszta

Rózsafánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztõ, 7,5 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej, 2 dkg cukrozott narancshéj vagy citromhéj (készen is kapható kandírozott formában, de ha nincs, elhagyható), 10 dkg mazsola, 2 ek vaníliás cukor, csipetnyi só, 7,5 dkg puha vaj, a sütéshez ghí.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet egy keverõtálba szórjuk és közepébe mélyedést készítünk. Az élesztõt szétmorzsoljuk, kevés cukorral, tejjel összekeverjük és felfuttatjuk. A cukrozott narancs- vagy citromhéjat nagyon apró kockákra vágjuk, a mazsolát forró vízben megmossuk és egy konyharuhán leszárítjuk.

A maradék cukrot, a megmaradt tejet, a vaníliás cukrot, a sót és a vajat a felfuttatott élesztõhöz adjuk, majd az egészet a liszt közepébe téve jól összegyúrjuk. A gyümölcs- (narancs vagy citrom) héjat meg a mazsolát a tésztához adjuk, majd 30 percig pihentetjük.

A tésztából lisztezett gyúródeszkán fánkszaggatóval (ha nincs, akkor egy pohárral) fánkokat szaggatunk, amit konyharuhával letakarva ismét 30 percig kelesztünk. 175 C-ra felforrósított zsiradékban (ghí) 5 perc alatt megsütjük a fánkokat.

A deszkán alul lévõ felülete legyen felül mikor sütjük és fedjük le fedõvel. Megfordítás után viszont ne tegyünk rá fedõt. Mikor megsült, lecsöpögtetjük, majd porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!