2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Lencseleves kolbásszal

Hozzávalók: 30-40 dkg lencse, 2-3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 zeller szár, 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, bors, esetleg zöldségleveskocka, 1-2 pohár tejföl, kb. 1 szál kolbász (esetleg vastag szelet fõtt tarja).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lencsét elõzõ este beáztatjuk. Megtisztítjuk a zöldségeket, és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, egyben hagyjuk! Feltesszük fõni a lencsét, a zöldségeket, az egész fej hagymát és 2 gerezd egészben hagyott fokhagymát! A késõbbiekben, mikor már fõ, beletesszük a babérleveleket, és fûszerezzük sóval, borssal, és a leveskockát (1-2 db) is beletesszük.

Közben elkészítjük a rántást kb. 3 evõkanál lisztbõl és annyi olajból, amennyit felvesz a liszt. Folyamatos kevergetés mellett addig fõzzük, míg jól habzik már. Ekkor levesszük a tûzrõl, belenyomjuk a maradék fokhagymákat, és hozzáadunk kb. fél-egy evõkanál pirospaprikát. Hideg vízzel kicsit felhígítjuk, ha sok a levesen a lé, abból is meríthetünk hozzá. Ebbe a mártásba beleteszünk 1-2 kis doboz tejfölt, és csomómentesre keverjük.

Amikor már majdnem kész a lencse, belerakjuk a kolbászt vagy a kockákra vágott fõtt tarját. Ha megpuhultak a zöldségek és a lencse is, belekeverjük a rántást, és még pár percig fõzzük együtt!

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!