rss
  • Chilis tintahalleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 6 tintahal, megtisztítva, 1 citrom leve, 3 mogyoróhagyma, felaprózva, 2 erõs chilipaprika, felaprítva, 45 dkg érett paradicsom, felaprítva, 1,2 l halalaplé, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. õrölt fahéj, csipetnyi lágy világos barna cukor, 1 ek. friss menta, só, õrölt fekete bors.

    A tintahal fejét levágjuk, testét felkarikázzuk és a karjaival együtt egy tálba tesszük. Citromlevet locsolunk rá, majd fél órára hûtõbe tesszük. Eközben a hagymát és a chilit az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, az alaplevet, a pürét és a fahéjat.

    Forrástól számított 10 percig fõzzük lefedve, majd az egészet leturmixoljuk. sózzuk, borsozzuk, a cukorral ízesítjük. A tintahalat sózzuk, borsozzuk, majd olajban 1 percig pirítjuk, és a tányérokban eloszlatott levesre tesszük. Végül megszórjuk kevés mentával, és már kínálhatjuk is. A menta helyett koriandert is használhatunk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Escoffier-öntet

    Hozzávalók: 7 evõkanál majonéz, 2 evõkanál áfonyalekvár, 1 evõkanál Pinot noar mustár, néhány csepp Tabasco-mártás, 1-1 narancs és citrom leve, 1 csipetnyi édes pirospaprika, só.

  • Macaróni leves

    Egy pár szál macarónit sós vízben puhára fõzünk, leszûrjük s apró egyforma darabkákra vágjuk.

  • Bolognai leves

    Hozzávalók: 3 húsleveskocka, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 1 tojássárgája, só, törött bors.

  • Rizsfõzés egyszerûen

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy 2 evõkanál olaj, 1 húsleveskocka.

  • Amerikai szárazbableves

    Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma, teáskanál só, csipetnyi õrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta;

  • Szegedi fánk

    Hozzávalók: liszt 1 kg, élesztõ 5 dkg, só 1 késhegynyi, tej 2 dl, vaj 15 dkg, tojássárgája 8 db, porcukor 4 dkg, tej 2 dl.

  • Pármai sonka mozzarellával

    Hozzávalók: 1 nagy mozzarellagolyó, 8 vékony szelet pármai sonka, salátalevelek, frissen õrölt feketebors.

  • Narancsos krémleves

    Hozzávalók:

    - 3-4 db nagy narancs
    - 1 l narancslé
    - 2 dl tejszín
    - 10 dkg cukor
    - 1 vaníliás cukor
    - 2 ek liszt
    - 1 tk reszelt narancshéj
    - fahéj, szegfûszeg, csipetnyi só

  • Sütõtökleves

    Hozzávalók:

    - 1 kg sütõtök
    - 1 póréhagyma
    - 1 kis fej vöröshagyma
    - 1-2 kisebb krumpli
    - 2 evõkanál olaj
    - 2 dl tejszín vagy tej
    - só
    - szerecsendió
    - majoranna
    - petrezselyem

  • Amerikai jellegû sólet

    Hozzávalók: 20 dkg nagy szemû bab, 2 szál sárgarépa, 5-6 nagyobb burgonya, fél csésze gersli, 2 nagy fej hagyma, 80 dkg marhahús, 2 db babérlevél, 2 gerezd foghagyma, 2 kanál libazsír, só, bors, pirospaprika.

  • Kovászos uborka

    Hozzávalók:

    Uborka, 3 maroknyi só, 1 csomag kapor, 1 kisebb fej fokhagyma, 2 szelet kenyér.
    A megtisztított uborkák végeit levágom, majd hosszaban négyfelé hasítom, de nem végig, csak egy centire a vegükig.

  • Fettuccini alla genovese

    Hozzávalók: 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomó bazsalikom, 2 ek fenyõmag, 4 gerezd fokhagyma, 5 ek olivaolaj, 10 dkg parmezán, só, bors, fehérbor, fél kiló szalagtészta (fetuccine).

  • Aranymakréla édesköménnyel

    Hozzávalók 4 személyre: 3 gerezd fokhagyma, 75-75 g fekete és zöld magozott olívabogyó, 1-1 cs. kakukkfû, petrezselyem és bazsalikom, 1 citrom, 8 ek. olívaolaj, só, bors, 2 kisebb édeskömény, 250 g koktél paradicsom, 4 filézett aranymakréla (egyenként kb. 150 g).

  • Pezsgõspohár

    Elkészítés:

    Az ananászt tálba tesszük, megszórjuk a cukor felével, és kb. 2 óra hosszára betesszük a hûtõbe. Megmossuk a narancsot, a citromot, és karikára vágjuk, tálba tesszük, megszórjuk a maradék cukorral, leöntjük a konyakkal, és ezt is behûtjük. A narancsos keveréket kivesszük a hûtõbõl, sûrû szitán átpasszírozzuk, és hozzákeverjük az ananászhoz. Visszatesszük a hûtõbe. Tálalás elõtt tört jeget készítünk, azaz jégkockákat konyharuhába csomagolunk, és húsklopfólóval összetörjük. Kevés tört jégre kétharmadig adagoljuk a poharakba az ananászos gyümölcsöt, és felöntjük egyharmad rész jéghideg száraz pezsgõvel.

  • Kókusztej

    Hozzávalók: 1 l tej, 20 dkg kókuszreszelék, 3-4 evõkanál cukor.

  • Rántott karfiolos sonkás palacsinta

    Hozzávalók: 4-4 db üres, sós palacsinta, 25-30 dkg karfiol, 2 dkg vaj vagy maragarin, 2 dl tejszín, 20 dkg darált sonka, 1 púpozott evõkanál finomliszt, 1 tojás, 1 késhegynyi törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

  • Karfiolkoktél

    Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 tubusos majonéz, 2 dl tejszín, mustár, cukor, 4 tojás, 1 piros paradicsompaprika, só, õrölt bors, ételízesítõ.

  • Kókuszos-chilis csirke

    Hozzávalók:

    - 60-70 dkg csirkemellfilé
    - 2 db magozott chilipaprika
    - 1/2 lime
    - 1 dl kókusztej
    - 300 ml forró csirke alaplé
    - 2 tk étkezési keményítõ
    - 3 ek mogyoróolaj

  • Sörös-sajtos kosárka

    Hozzávalók: fél doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 2 dl világos sör, 1 dl tej, 1 evõkanál liszt, 15 dkg reszelt sajt (lehetõleg többféle, maradék is lehet), 2 tojásfehérje, só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1 csokor zöldpetrezselyem.

  • Fasírtgolyók

    Hozzávalók: 60 dkg darált lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, 1 mk õrölt bors, 2 kk só, 2 ek vágott zöldpetrezselyem, olaj.