rss
  • Tepsis cukkini

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 6-8 érett paradicsom (vagy két konzerv paradicsom), 3-4 kis cukkini, 2 gerezd fokhagyma, reszelt sajt, só, bors.

    Kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, és ezután hozzáadom a meghámozott, felaprított paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Mártást fõzök belõle, de nem baj ha maradnak paradicsomdarabok benne, nem kell teljesen homogénnek lennie. Sóval borssal ízesítem. A cukkinit egy lábasban elõfõzöm. Ez maximum 10 perc, zsenge daraboknál 5 is elég. Az elõfõzött cukkini végeit levágom, és 1,5-2 centis karikákra vágom.

    Egy tûzálló tálat vagy tepsit kikenek kevés vajjal, és lerakok egy rétek cukkinit, rá egy réteg paradicsommártás kerül, aztán megint cukkini. A tetejére maradjon egy kis paradicsom. Megszórom reszelt sajttal, és kb. 20 percig összesütöm elõmelegített sütõben.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bableves káposztásan

    Bableves káposztásanA babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap egy liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát és 5 percig pároljuk. Amikor a bab majdnem megfőtt, hozzáadjuk a káposztát. 2 kanál forró olajon megpároljuk a zúzott fokhagymát, majd meghintjük liszttel és megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk és hideg vízzel felengedjük. A levest berántjuk, majd ecettel és tejföllel ízesítjük. Végül belefőzzük a karikára vágott kolbászt.

  • Tárkonyos pulykaraguleves

    Hozzávalók:

    pulykamell, fehér- és sárgarépa, só, bors, apróra vágott, friss petrezselyem, 2-3 tyúkhúsleveskocka, ételízesítõ, 1 evõkanál tárkony, 2 dl tejszín, liszt

  • Nyársonsült pulykamell

    Hozzávalók: 1 kg pulykamell esetleg még 10 dkg sonka, 6 dkg angolszalonna, 2 kisebb hagyma, 1 db savanyú uborka, só, csípõs grillezõ olaj.

  • Bácskai füstölt spagetti parasztosan

    A spagettit a szokásos módon megfõzöm, meleg vízzel leöblítem és a fele tejföllel összekeverem. Melegen tartom.

  • Pikáns metélt

    Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 szelet zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 db marhahúsleves kocka, fél db citrom leve és héja, 1 ek kristálycukor, 1 ek liszt, 1 tk mustár, 1 db babérlevél, 1 mk tört borókabogyó, 1 mk tört koriander, 1 mk tört mustármag, 1 csipet só, 1 csipet törött fekete bors.

  • Tejfölös tojás

    Hozzávalók: 6 tojás, 2 doboz tejföl, só, étolaj, trappista sajt, snidling.

  • Joghurtos csillagtök

    A tetszés szerinti mennyiségû tisztított tököt kockára vágjuk, és megpároljuk. Még melegen (leszûrve) összekeverjük joghurttal, kevés sóval, vágott kaporral és
    petrezselyemmel. Jól behûtve tálaljuk. (egy kis fokhagymát se sajnáljunk belõle)

  • Rakott paraj

    A leveles parajt folyó vízben többször átmossuk. Forrásban lévõ, szódabikarbónás, enyhén sós vízbe dobva 3 percig fõzzük, majd lecsepegtetjük. Közben a zsemléket vékony szeletekre vágjuk.

  • Tojásleves

    Hozzávalók: 1.5 liter víz, 2 ek. lisz, 2 ek. olaj, 1 tk. csemege pirospaprika, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5-6 tk. õrölt fûszerkömény, 8 tojás, só, delikát (ízlés szerint).

  • Áfonyakrémleves

    Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 4 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evõkanál liszt, 3 szegfûszeg, só és cukor ízlés szerint.

  • Debreceni rizses-májas hurka

    Hozzávalók: (kb. 3 kg-hoz) 50 dkg rizs, 1 kg disznómáj, 1 kg tokaszalonna, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg cajary bors, só, 1 csapott evõkanál majoránna;

  • Babgulyás, szójakockából

    Hozzávalók: fél kg szárazbab, fél csomag Sója-vita szójakocka, fél kg burgonya, 3 fej hagyma, 1 fej fokhagyma, csipetnyi pirospaprika, 1 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, 1 evõkanál olaj, vegeta.

  • Daramorzsa

    Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só.

  • Töltött sonka

    Hozzávalók:

    - 24 szelet sonka
    - 1 kg franciasaláta alap
    - 3 db savanyú uborka
    - 10 db tojás
    - 1 flakon majonéz
    - 1 nagy doboz tejföl
    - 1 ek mustár
    - bors
    - pici porcukor
    - fél húsleves-kocka
    - 1,5 dl víz
    - 25 g étkezési zselatin

  • Kaviáros palacsinta

    Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás

  • Töltött csirkecombok

    Töltött csirkecombokA csirkecombokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a szárnyas fűszerkeverékkel minden oldalát bedörzsöljük. Pár órára a hűtőbe tesszük, de jobb, ha egy éjszakára, hogy jól átjárja a fűszer a húst. A töltelékhez a csirkemájat tisztítás után késsel elkaparjuk, a zsemléket a tejben beáztatjuk, a fokhagymát szétzúzzuk. Egy tálban összekeverjük a májat, a kifacsart zsemléket, a nyers tojást, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majorannával, petrezselyemmel ízesítjük, ha kell kis zsemlemorzsát adhatunk hozzá. A két főtt tojást, tojásszeletelőn felszeljük, és beleforgatjuk a töltelékbe.

  • Sajtmártásos húsgolyók

    Sajtmártásos húsgolyókA húsgolyóhoz összekeverjük a hozzávalókat, és 30 percet pihentetjük. Majd diónyi golyókat formázunk belőlük, és a húslevesben kifőzzük őket. Melegen tartjuk, amíg megsül a kelbimbó. A kelbimbókat megmossuk, eltávolítjuk a fedőleveleit, majd egy fedeles edényben az olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, önthetünk alá kevés vizet, vagy alapevet. Lefedve, közepes hőfokon pároljuk, dinszteljük. Ha készen van, hozzákeverjük a húsgolyókat. A sajtmártáshoz egy besamel jellegű mártást készítünk. Egy kis lábosban felhevítjük a tejet.

  • A burgonyarétes (Szepesi étel)

    Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagytányérnyi megfôtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól, és formáljunk belôle kis, tojásnyi nagyságú cipócskákat, amelyeket lisztes deszkán jól nyújtsunk ki tányérnyi nagyságú lepényekké.

  • Lecsó spenóttal

    Elkészítés:
    A megmosott, félbe vágott újkrumplikat tepsiben sütjük meg.

    A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, idõközben fokhagymát dobunk bele, kiszedjük egy tányérba. Ez és a sült krumpli majd a végén kerül a lecsóba.

    A felvágott zöldhagymát megdinszteljük a szalonna zsírján, majd a reszelt murkot hozzáadjuk.

  • Csokoládélikõr

    Hozzávalók: 2 dl víz, 15 dkg cukor, 3 evõkanál kakaó, 2,5 dl rum, sûrített tej.