rss
  • Csíki kakas

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kakas, 1,5 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 3 dl tejföl, 2 ek. liszt, 1 kk. paprika, 2 ek. libazsír, só, bors.

    A madarat darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, majd a forró zsíron megfuttatjuk, rátesszük a húst, hozzáadjuk a sót, borsot, paprikát, összezúzott fokhagymát és a babérlevelet. Kevés vizet adunk hozzá, majd fedõ alatt félig puhára fõzzük. Utána beletesszük a káposztát, és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a tejfölt. Bevagdosott, sült szalonnával tálaljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Csirkecomb Hegedûs-módra

    Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 2 evõkanál mazsola, 5 dkg reszelt rokfort, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál konyak, 1 tojássárga, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evõkanál zsemlemorzsa, 1 evõkanál tejföl, ízlés szerint só, a bundázáshoz 2 tojás, liszt és zsemlemorzsa;

  • Vasárnapi leves

    Az alábbbi alapanyagokat a marhahúsleves kivételével egy keverõtálban jól összedolgozzuk (a vajat kicsit olvasszuk meg)...

  • Húsvéti reggeli

    Hozzávalók: Kenyérszeletek 5 tojás, 3 decis konzerv sûritett tej (nem az édes kondenzált!), 1 pohár víz, 2 csésze (összesen fél liternyi) reszelt kissé csípõs sajt, 40 deka sonka vagy kolbász, 1 1/2 kávéskanál mustár, 1 kiskanál só;

  • Amerikai hamburger

    Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg darált marhahús, 30 dkg darált sertéshús, 1 vöröshagyma, 3 teáskanál worcester-szósz, 2 teáskanál mustár, 2 teáskanál ketchup, 1/2 teáskanál õrölt bors, só, olaj, 4 hamburger-zsömle, 4 salátalevél, 1/2 lilahagyma, 2 paradicsom, 1/2 salátauborka, 4 szelet sajt.

  • Sajtmártás

    Hozzávalók:

    3 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, darabka füstölt sajt, currypor, tárkony

  • Töltött csirkecomb

    Hozzávalók:

    4 kis csirkecomb, 1 tojás, 1dl tej, 1 zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evokanál reszelt sajt, 1 teáskanál mustár, 1 csapott teáskanál Vegeta, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál törött bors

  • Gombás rakott krumpli

    Hozzávalók: 2 újhagyma, 1,2 kg burgonya, olaj, édesnemes pirospaprika, 25 dkg csiperkegomba, 15 dkg füstölt kolbász, 2 nagy paradicsom, 10 dkg trappista vagy mozzarella sajt, 4 tojás, 2,5 dl tej, 1/4 csokor metélõhagyma, só, bors, margarin.

  • Lecsó

    Hozzávalók húsok: 20dkg igazi jó húsos füstölt szalonna. Zöldségek: három nagy fej hagyma, 1kg zöldpaprika, 1kg paradicsom Egyéb: Egy evõkanál zsír, só, õrölt pirospaprika.

  • Burgonya-gombóc

    Puhára fõzünk négy-öt középnagyságú burgonyát a héjában s még forrón átnyomjuk a szitán.

  • Szárazbab fõzelék

    1/2 liter válogatott, megmosott fehér babot lehetõleg folyóvízzel, egy fazékba fölteszünk fõni, egy darab disznóhús, füle, vagy lábával. A babnak legalább 3 óra kell, míg puha lesz s többször kell utána nézni, a víz hamar beforr s mindig utána kell önteni.

  • Zöldborsó leves

    Hozzávalók: fél kg zsenge borsó, 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, só, ízlés szerint cukor.

  • Narancs csókok

    14 deka egész cukrot ledörzsölünk egy narancson s annak levét is rányomva fõzzük addig, míg a cukorból fonal képzõdik.

  • Vörösboros sütemény

    Hozzávalók:

    - 30 dkg margarin
    - 30 dkg cukor
    - 6 tojás
    - 2 csomag vaníliás cukor
    - 1 és fél teáskanál fahéj
    - ugyanennyi kakaó
    - 15 dkg csokoládéreszelék
    - 125 ml vörösbor
    - 30 dkg liszt
    - 1 sütõpor

  • Egres dzsem

    Hozzávalók: 15-205 dkg tisztított egres, 1 közepes narancs héjával együtt összevágva darabokra, 9,6 dl cukor (kb. 80 dkg), 2,4 dl mazsola (kb. 16 dkg).

  • Gríztorta cseresznyésen

    Gríztorta cseresznyésenA tejet egy csipet sóval felmelegítjük, levesszük a tűzről, és belekeverjük a grízt, hagyjuk duzzadni. A vajat habosra keverjük a cukorral, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a 3 tojássárgát, a citromhéjat és a mandulát. Hozzákeverjük az alaposan lecsepegtetett cseresznyét és a még meleg tejbegrízt. A 3 tojásfehérjét egy csipet cukorral nagyon keményre felverjük, majd ezt is óvatosan a masszához adjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses nem igazán jó hozzá), és egy kivajazott 26 centis formában kb. 45 percig sütjük a süteményt.

  • Balatoni halerõleves ikrával

    Hozzávalók: 500 g ponty (vagy apróhal), 100 g vöröshagyma, 100 g vegyes zöldség, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 20 g ételízesítõ, 1 db halászlékocka, só, csípõs paprika, 1 dkg pirospaprika, 250 g ikra, 1 tojásfehérje.

  • Rizspuding

    Hozzávalók: 10 dkg rizs, 5-6 dl tej, 10 dkg porcukor, 4 dl tejszín, 1 dkg zselatin, vaníliás cukor, citromhéj.

  • Almapuding

    25 dkg finomlisztet, 25 dkg borjú- vagy marhafaggyút, egy púpozott kávéskanál gyömbért, kevés sót összekeverünk, és hideg vízzel olyan sûrû tésztát készítünk belõle, hogy ne ragadjon a kezünkhöz.

  • Sörben sült burgonyagombóc

    Hozzávalók: 50 dkg sós vízben fõtt burgonya, 2 db egész tojás, 6 evõkanál liszt, 1,5 dl világos sör, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi szerecsendió-virág, késhegynyi õrölt gyömbér, ízlés szerint só.

  • Spagetti bolognai módra

    1/2 kg spagettire 1/4 kg húst számítunk. Legjobb, ha vegyesen használunk marha, disznó és borjúhúst. A húst apró kockákra vagdaljuk. Három nagy fej vöröshagymát felkarikázunk, olajon megfonnyasztunk, rátesszük a húst és egy gerezd reszelt fokhagymát, kevés apróra vágott petrezselymet, zellerlevelet, majoránnát, és tehetünk bele egyéb fûszereket is.