2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Töltike – szõlõ vagy tormalevélbõl

Hozzávalók: 60-70 dkg darált sertéshús, kb 1 szûk bögre rizs (vagy gersli, vagy kukoricadara), 1 tojás, 6-8 cikk fokhagyma, 1 hagyma, másfél kg hordóskáposzta (vagy egy fej édeskáposzta), szükség szerinti mennyiségû szõlõ vagy tormalevél, 1 kisdobozos parpüré (vagy 3-4 paradicsom), só, bors, pirospaprika (+ételízesítõ vagy leveskocka), kanál zsír, púpos kanál liszt, kapor, egy kis ág csombor/borsikafû, ha szárított csapott mokkáskanálnyi (elhagyható), tejföl (elhagyható).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A darált húst a tojással és rizzsel (vagy darával, gerslivel) zúzott fokhagymával, borssal, sóval és pirospaprikával és reszelt hagymával alaposan eldolgozom. A leveleket leforrázom (könnyebben kezelhetõ) ha szükséges, a vasta eret kicsit kivágom, és apró batyúkat készítek belõlük, úgy, hogy a húsmasszából kis gombócokat göngyölök bele. Egy lábosba (aljára néhány csík szalonnát is lehet tenni) egy réteg kicsavart, szükség szerint kimosott hordókáposztát teszek, erre helyezem a töltikéket, majd befedem a maradék káposztával. Annyi vízzel engedem fel, hogy bõven ellepje, mert a töltikék megdagadnak.A fõzõlét ízesítem ételízesítõvel, vagy leveskockával, óvatosan, mert a töltelékekbõl is fõ ki só. Ekkor teszem bele a kaprot, és csombort is. Mikor felfõtt, lejjebb veszem a hõt, és lassabb tûzön kb. másfél órát fõzöm, szükség szerint a levet pótolom. Ha a töltikék megpuhultak, átfõtt a közepük is (próbaként eggyet megvágok) és elegendõ lé is maradt rajtuk, paprikás rántást készítek, és ezt kevés hideg vízzel felengedve az ételhez adom, majd a doboz parpürét is. (fris, lehéjazott paradicsommal nyáron még finomabb, csak azt elõbb teszem bele) ) Nem kavarom, csak az edény rázom meg kicsit, és fakanállal óvatosan segítem az anyagok eloszlását. Néhány percig együtt fõzöm, maj leveszem a tûzrõl. Tetejét tejfõlel meglocsolva, friss kenyérrel teszem az asztalra.

Ha édeskáposztából készítem, a fõzõlébe kevéske ecetet, és ha akad, egy-két maréknyi éretlen egrest (büszkét) vagy egy-két fürt éretlen szõlõt teszek. Kiválóan savanyít, és pikánsan fûszerezi az ételt. Ha még rusztikusabban akarom elkészíteni, akkor rizs helyett kukoricadarát teszek a darált húshoz, nagyon finom, és különleges ízhatás érhetõ el vele.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!