rss
  • Bearni mártás

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 0,5 dl borecet, 2 tojássárgája, 3 szem gyöngyhagyma, 2 ek. citromlé, 1-1 ek. vágott tárkonylevél és metélõhagyma, só, bors.

    Külön-külön apróra felaprítjuk a fûszereket, a gyöngyhagymát. Hõálló tálkában összekeverjük a gyöngyhagymát és a tárkonyt, ecetet, sózzuk, borsozzuk. Gõzölgõ vizes edénybe állítjuk, addig kevergetjük, míg az ecet elpárolog. Lehûtjük.

    Másik hõállóban a tojássárgáját eldolgozzuk 2 ek. hideg vízzel, gõz fölött fakanállal habosra keverjük. Közben apránként hozzáadjuk a vajat. Ha kellõen habos, sózzuk, borsozzuk, citromlevet öntünk hozzá, majd a finomra vágott metélõhagymát. Összekeverjük a tárkonyos szósszal. Csészékben kínáljuk rostonsültekhez, hideg húsokhoz - akár hidegen, akár melegen.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Atholl Brose

    A whiskyt és a mézet elõmelegített pohárban õsszekeverjük és forró tejjel felöntjük.

  • Hagymás libamell

    Hozzávalók: 1 db nyúzott libamell, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt szegy, 1 kanál zsír, só, bors.

  • Dödölle (zalai étel)

    Hozzávalók: 50 dkg burgonya, kb. 30-40 dkg liszt, 10-15 dkg vöröshagyma, 2 dl étolaj vagy ennek a mennyiségnek megfelelõ zsír, ízlés szerint só.

  • Rakott patiszon

    Hozzávalók: 1-2 patiszon, 40 dkg darált hús, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, 2 közepes fej hagyma, pirospaprika, só, bors.

  • Fûszeres grillcsirke

    Hozzávalók: 2 db kicsi, grillezni való csirke, 1-1 szál kapor, petrezselyemzöld, lestyán, tárkony, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fehér bors, 1 evõkanál olaj.

  • Kenõmájassal töltött tojás

    Hozzávalók: 4-6 fõtt tojás, 15 dkg kenõmájas, 5 dkg margarin, só, bors, mustár, majonéz, szerecsendió.

  • Kínai csípõs káposztasaláta

    Hozzávalók: negyed fej káposzta, fehérborecet, só, cukor, erõs paprika vagy chili, 2 gerezd fokhagyma, almalé.

  • Mexikói bab darált hússal

    A babot éjszakára beáztatjuk 1 l vízbe. Másnap áztató vízzel együtt feltesszük fõni és majdnem puhára fõzzük. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és forró olajon a darált hússal lepirítjuk.

  • Nyári olasz saláta

    Hozzávalók: egy fej saláta, 4 paradicsompaprika, 20 dkg paradicsom, egy szép nagy alma, fél zeller, borecet, olaj, só.

  • Berlini fánk borsodóval

    Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 tojás, csipet só, 1 mokkáskanál cukor, 25 dkg durvára vágott mandula, vaníliás porcukor.

  • Székely paprikás

    Egy kiló disznócombból kicsit nagyobb darabokat vágunk, mint más pörkölthöz szokás s egy lábosba, melyben egy fej hagymát már sárgára pároltunk s egy kávéskanál paprikát tettünk, az összevágott húst is beletesszük és eleinte befödve, csak víz nélkül pörköljük pár percig vigyázva, hogy oda ne égjen.

  • Sós rudacska

    Hozzávalók:

    A süteményhez:

    - 30 dkg liszt
    - 20 dkg margarin
    - kb. 2 dl tejföl
    - 1 tk só

    A díszítéshez:

    - 1 tojás
    - kb. 20 dkg sajt
    - sajt
    - szezámmag
    - mák vagy köménymag a szóráshoz

  • Karfiolrózsák

    Hozzávalók: 1 kg karfiol, só, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa (liszt vagy 20 dkg reszelt sajt, 2 tojás), a sütéshez bõven olaj.

  • Rakott káposzta

    Hozzávalók: 1 nagy fej káposzta, 10 dkg darált sertéshús, fél csomag szójagranulátum, 40 dkg rizs, 1 pohár tejföl, ételizesitõ, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, egy késhegynyi õröltbors, 2 evõkanál zsir, vagy olaj.

  • Juhsajtos uborkasaláta

    Hozzávalók: 2 salátauborka, 10 dkg sós juhsajt, 12 EK olivaolaj, 12 fekete olajbogyó, 3 ág menta, õrölt feketebors.

  • Burgonya pogácsa

    Egyforma mennyiségben veszünk lisztet, vajat és megfõtt, hidegen reszelt burgonyát. Legjobb, ha már elõzõ napon megfõzzük a burgonyát 4-5 nagyobb fajtát s azután másnap könnyen reszelhetõ. 25 dekát vehetünk mindenbõl, a lisztet kicsit jobban mérhetjük.

  • Somlói galuska

    Hozzávalók: fél kg piskótatészta, 75 ml konyak, 15 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 1 kk margarin, 2,5 dl tejszín, 1 tábla blokkcsokoládé, fél dl sûrített tej.

  • Rizses húsgombóc

    Hozzávalók:

    1 dl rizs, 20 dkg darált sertéshús, l tojás, 1 kicsi doboz paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 1 evõkanál liszt, 1 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál szárított bazsalikom, kakukkfû és rozmaring, ízlés szerint só és kevés cukor

  • Sajtleves csiperkegombával

    Hozzávalók: 20 dkg natúr tömlõs sajt, 10 dkg csiperke (champion) gomba, 1 csomó tavaszi hagyma, 1 evõkanál friss bazsalikom, 5 dl húsleves (kockából), 2 dl tejszín, 2 evõkanál liszt, 2 dkg margarin, õrölt fehérbors, só.

  • Rizsbor

    Hozzávalók: 1 kg rizs, (törtrizs is megfelelõ), 1,5 kg cukor, 20 dkg mazsola, 3 db. citrom karikára vágva, 10 – 10 szem szegfûszeg, szegfûbors, 1 dkg élesztõ.