2024.04.24. - György

Sajtos-tejfölös rakott törtburgonya padlizsánnal és gombával

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 padlizsán, 1 doboz tejföl (nagy), 1-2 üveg gomba (vagy fél kiló friss), 5-6 szelet bacon, 20 dkg sajt, só, bors, köménymag, ételízesítõ, vaj vagy margarin.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, besózzuk és hagyjuk, hogy kiadja a levét (így nem lesz keserû a héja). Míg a padlizsán a sóban ázik, meghámozzuk és daraboljuk a burgonyát, majd ételízesítõs hideg vízben feltesszük fõni, kevés köménymaggal (jobb ízt ad a burgonyának). Míg a burgonya fõ, elkezdhetjük kinyomkodni a padlizsán levét, óvatosan, hogy ne törjön össze. Papírkendõre helyezzük és alaposan leitatjuk róla a maradék nedvességet. Kevés olajon, lehetõleg teflonbevonatú serpenyõben süssük a szeleteket aranybarnára.

A padlizsán hamar beszívja az olajat, így sütés közben idõnként pótoljuk (de ne áztassuk el). Ha a padlizsán kész, szedjük ki papírkendõre. Pároljuk meg a szeletekre vágott friss gombát (alaposan megmosott üveges gomba is lehet) és süssünk ki pár szelet bacont. A megfõtt burgonyát törjük össze darabosra, keverjük bele alaposan a tejfölt, enyhén sózzuk, borsozzuk. Kivajazunk (margarinnal is lehet) egy jénai vagy kerámia sütõtálat, és a burgonyamassza felét egyenletesen szétterítjük az alján. Erre kerül a padlizsánréteg, rá a baconszeletek, majd a párolt gomba. Az egészet befedjük a burgonyamassza másik felével és a tetejére sajtot reszelünk. Elõmelegített sütõben addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.

A "töltelékek" közül bármelyik elhagyható, vagy mással is helyettesíthetõ. Padlizsán helyett lehet párolt brokkoli vagy sült karalábé, bacon helyett lehet sonka. tetejére füstölt sajtot is reszelhetünk, szabadon variálható, ízletes fõétel.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!