2024.04.20. - Tivadar

Mákos guba

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg mák, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztõ, 3 ek. méz, 1 tojás, 1 ek. cukor, 1 cso­mag vaníliás cukor, kb. 1 liter tej, csipetnyi só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az élesztõt a cukorral, kb. 1 dl tejjel és kevés liszttel megfut­tatjuk, majd a felvert tojással együtt a liszthez adjuk, ízesít­jük csipetnyi sóval, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy ka­lácstészta keménységû tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, langyos helyen a dup­lájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és gömbölyûre sodorjuk. Tepsi hosszúságúra vágjuk, a tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezzük, és világos színûre sütjük. A kisült tésztát 1,5-2 centiméteres darabokra vágjuk, és jól kiszárítjuk.

A maradék tejet felforrósítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a megszárított tésztára öntjük. Csak annyi ideig tartsuk rajta, ameddig a tészta megpuhul, eláztatni nem szabad. Szû­rõkanál segítségével lecsöpögtetjük, majd a vajat felolvaszt­juk és a tésztára csorgatjuk. Végül a tésztát a darált mákkal és a mézzel együtt alaposan elkeverjük. Forrón tálaljuk. Megjegyzés: Készíthetjük felkarikázott kiflibõl is, így sokkal egyszerûbb és gyorsabb is.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!