2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Almafánk

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg tisztított reszelt alma, fél liter tej, 2 db egész tojás, fél dkg élesztõ, 3 dkg zsír, 1 evõkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, a sütemény tetejére fahéjas porcukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Fél dl tejben elkeverjük az élesztõ és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. (A megkelt élesztõ feljön a bögre tetejére.) Mély tálba öntjük az átszitált lisztet és a közepébe mélyedést vájunk. Ide tesszük a megkelt élesztõ, a sót, a z egész tojásokat, a zsírt, és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba rakjuk, tetejét is gyengén belisztezzük, majd tiszta ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beldolgozzuk a reszelt almát, végül fél centi vastagra kinyújtva egy közepes méretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A fánkokat 180 C°-os hõmérsékletû olajba tesszük és 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, mert a fánkok sülés közben megnõnek! Papírtörülközõre téve felitatjuk a felesleges olajat és fahéjas porcukorral meghintjük. Kissé bonyolult a készítése, de nagyon ízletes.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!