2024.03.19. - József, Bánk

A császárné levese

Hozzávalók: 1 egész tyúk, 35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen, 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, fél karalábé, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 10 dkg levestészta, só, szemes bors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fõ, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszûrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsõségeket és a megtisztított leveszöldséget.

Szemes borssal fûszerezzük, és lassú tûzön fõzzük. Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig fõzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz.

A fazekat levesszük a tûzrõl, a levest hagyjuk ülepedni, majd szûrjük le. Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifõzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetszõ levest. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idõ: kb. 2.5 óra

Jó tanács: Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielõtt teljesen puhára fõne, vegyük ki, és szárnyas fûszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!