rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Fokhagymás rizs

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 4 adag párolt rizs, 5-6 gerezd fokhagyma, némi fokhagymaszár (ha van), 3 ek olaj.

    A fokhagymaszárból kis káróformákat vágok, a felhevített olajban megfuttatom, amjd félreteszem. A tisztított fokhagymát átnyomom, majd egy percre beleforgatom a felhevített olajba. Utána elkeverem a meleg párolt rizzsel. Tálaláskor a tetejére szórom a zöld fokhagymaszárból készült káróformákat.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mézes csirkeszárnyak

    Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkeszárny, 1 közepes nagyságú friss gyömbér, fél citrom leve, 1 narancs, 1 gerezd fokhagyma, fél dl Worcestershire mártás, 1 dl méz, 1 evõkanál dijoni csípõs mustár, 3 evõkanál olaj, 1 csokor petrezselyem.

  • Burgonyasaláta

    Az ecetet elkeverjük sóval, borssal, olajjal. A héjában fõtt burgonyát, a fõtt tojást, uborkát felszeljük és mély tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajos öntetet és lazán összekeverjük. Fél órát pihentetve tálaljuk.

  • Krumplis zsemlegombóc paprikaszósszal

    Hozzávalók: 4 szikkadt zsemle, 4 héjában fõtt krumpli, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 csokor snidling, 2 evõkanál liszt, só, frissen õrölt fekete bors, tej szükség szerint; a szószhoz: 1 hagyma, 1 piros húsú paprika, 1 evõkanál liszt, 1 evõkanál olaj, 2 evõkanál tejföl, fél csokor kakukkfû, fél evõkanál édes-nemes paprika, 6 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, marhahúsleves (kockából).

  • Kínai csirkeleves

    Hozzávalók: 1 csirke, 3 dkg szárított kínai gomba, 2,5 l csirkehúsleves, 1 csomag vegyes zöldség, 5 dkg kínai rizsgombóc, sárgarépa, zeller, póréhagyma, 34 dkg bambuszrügy, szójaszósz, chili.

  • Narancslekváros húsvéti sült sonka

    A különlegesen pikáns sonka fõzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a fõzés után még a sütõbe is kerül. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nemcsak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bõrös zsírréteg is.(Bár ennek jelentõs részét le is vághatjuk, illetve majd kisül.)

  • Sajtos zöldség leves

    Hozzávalók: 6 bögre víz, 4 kisebb burgonya, 2 közepes nagyságú hagyma, 2 sárgarépa, 4 evõkanál zöldbab, 3 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom, 1 szegfûszeg, só, 2 evõkanál vaj (margarin), 4 teáskanál reszelt sajt, 4 csapott teáskanál liszt, késhegynyi fehér bors.

  • Baracklekváros derelye (Baracklekváros barátfüle)

    Hozzávalók: 1 adag raviolitészta, baracklekvár, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.

  • Makaróni mortadellával

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg mortadella (vagy egyéb felvágott, például zalahús, esetleg párizsi), 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott evõkanál paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Töltött csirke

    A feldarabolt gombát az apróra vágott petrezselyemmel a zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd a masszát a csirke bõre alá töltjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tölteléket kizsírozott õzgerincformában külön sütjük, s köretként adjuk a csirkéhez. A gomba helyett összetört csirkemájat is rakhatunk a töltelékbe.

  • Bácskai füstölt spagetti parasztosan

    A spagettit a szokásos módon megfõzöm, meleg vízzel leöblítem és a fele tejföllel összekeverem. Melegen tartom.

  • Húsos palacsinta

    Húsos palacsintaA vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit tesszük bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük.

  • Kaviáros palacsinta

    Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás.

  • Egyszerû padlizsánpüré

    Hozzávalók:

    1 kisebb padlizsán, 1-2 ek. salátaolaj, 1 tk. reszelt vöröshagyma, 1 tk. citromlé, só

  • Szicíliai spagetti (Spaghetti sicilia)

    5 dkg szardellafilé, 2 átpréselt fokhagymagerezd, csipetnyi bors, 3 ek olaj, fél kiló spagetti, 2 ek zsemlemorzsa, 3 ek finomra vágott petrezselyemzöld, reszelt parmezánsajt.

  • Meggyes szarvacska

    Hozzávalók: 20 dkg szarvacskatészta, fél liter meggybefõtt vagy jó érett friss meggy, 4 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj (vagy margarin), a meggy édességétõl függõen cukor, kevés só a tészta fõzéséhez; a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa;

  • Halsaláta

    Hozzávalók: 1 kg tonhal, 1 citrom leve, 1 babérlevél vagy szegfûszeg ízlés szerint, 1 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 20-30 dkg kelbimbó, 60 dkg fõtt krumpli, 15 dkg reszelt sajt, 8 db paradicsom, 20 dkg göcseji sajt, 1 zöldpaprika, só, bors, rozmaring, szerecsendió, pirospaprika, 1 evõkanál mustár, 1 kávéskanál liszt, 1 dl tejszín, zöldpetrezselyem ízlés szerint.

  • Dinnye-zselé

    Hozzávalók: 1 kis görögdinnye (1,5 kg), 3 limett (esetleg 2 citrom), 6 lap fehér zselatin, 1 ek cukor.

  • Cabinet puding

    Vajjal jól kikenünk egy pudingformát s liszttel behintve, alját s az oldalait felébe vágott piskótával kirakjuk.

  • Pácolt sonka sajtbundában

    Hozzávalók: 40 dkg fõtt, sovány füstölt tarja, fél liternyi tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés liszt, 2 db egész tojás, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 10 dkg zsemlemorzsa;

  • Szardellamártás recept

    Hozzávalók:
    1/2 liter halvelouté mártás, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 5 db szardellafilé, kevés pirospaprika, 1,5 dl fehérbor.