rss
  • Somlói galuska

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók a sárga piskótához: 2 egész tojás, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál cukor. Diós piskótához: 2 tojás, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál darált dió. Csokoládés piskótához: 2 tojás, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál kakaó.

    Vaníliakrémhez: 5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás. Rumos cukorszörphöz: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum. Csokoládéöntethez: 3 dl tej, 3 evõkanál kakaó, 1 tojássárgája, 4 evõkanálcukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 3 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evõkanál kakaó, 6 dl tejszín.

    A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük. A krémhez 4 dl tejet vaníliával és a cukor 2/3 részével felforraljuk. A maradék tejet külön edényben simára keverjük a liszttel, tojássárgákkal, a tojásfehérjékbõl pedig az egyharmadnyi cukorral kemény habot verünk.

    A forrásban lévõ vaníliás tejbe állandó keverés mellett beleöntjük a tojásos tejet, felforraljuk, majd a tûzrõl levéve azonnal belekeverjük a cukros tojáshabot. Hagyjuk kihûlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforraljuk, majd, ha langyosra hûlt, belekeverjük a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojássárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk.

    A tûzrõl levéve rummal ízesítjük. A tejszínbõl kemény habot verünk. Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük és a következõ módon rakjuk össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítünk elõ, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta). A tepsi aljára tesszük a sárga piskótát.

    Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk. Alufóliával letakarjuk és a hûtõszekrényben kihûtjük. (Három napig is eláll.)

    Tálalás elõtt evõkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel. Pár szem gyümölccsel is lehet díszíteni.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ponty halászlé

    Hozzávalók: 1,5 kg ponty és 2 pontyfej, 4 fej vöröshagyma, 1 burgonya, l paradicsom, 1 paprika, 1-1 teáskanál erõs és édes pirospaprika, só.

  • Fûszeres paradicsomos párolt tök

    Hozzávalók 4 személyre: 1 hosszúkás tök (kb. 1 kg), 3 nagy paradicsom, 10 dkg padlizsán, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,2 dl zöldségerõleves, olaj, só, chili, 1 babérlevél, a díszítéshez citromhéj és friss (thai) bazsalikom

  • Citromos hal római tálban

    Hozzávalók: kb. 1 kg hal (csuka, süllõ, egyéb száraz húsú hal), só, szerecsendió, majoránna, fokhagyma, füstölt szalonna, vaj, citrom, Adzsika (grúz csípõs fûszerkeverék).

  • Ananásszal borított pulykamell

    Ananásszal borított pulykamellA megtisztított pulykahúst felszeleteljük. Enyhén megsózzuk, lisztbe forgatjuk. Az ananász levét leöntjük. A sajtot lereszeljük. A serpenyőben felforrósított olajon a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen szép pirosra megsütjük. Egy tűzálló tálban egymás mellé rakjuk. A maradék olajat aláöntjük. A hússzeletekre terítjük a gépsonkát, majd betakarjuk az ananászkarikákkal. Rászórjuk a reszelt sajtot, megöntözzük a tejszínnel. Alufóliával lefedve 180 fokon kb. 35 percig sütjük, majd az alufóliát levéve a tetejét megpirítjuk.

  • Szalonnás burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 1 kg apró szemû burgonya vagy újburgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evõkanál liszt, I húsleveskocka, só, õrölt bors.

  • Céklasaláta

    A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára fõzzük. A fõzõvizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetõleg hullámos pengéjû cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk.

  • Sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 1,5 ek olaj, 2 dkg liszt, hagyma, só, paprika, virsli.

  • Krumplia tortilla

    Hozzávalók:

    1 kg burgonya, 20 dkg hagyma , apróra vágva, 5-8 db tojás, 1 dl olívaolaj, só, bors

  • Chilis szárnyas leves rizs tésztával és tenger gyümölcseivel

    Hozzávalók 4 fõre: 1500 ml szürt gyöngytyúk leves, 4 db óriásgarnéla , 200g tenger gyümölcsei , 200 g wanton, szójaszósz, chili, 50 g friss gyömbér, 60 ml olaj, 80 g rizsmetélt.

  • Mézes-mustáros csirke

    Mézes-mustáros csirkeA csirkemellet (de lehet akár felsőcombból is) megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy műanyag dobozba összekeverünk 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt (az arányok változtathatók, attól függően ki hogy szereti az édes-savanyút) és 2 evőkanál olajat, beletesszük a paprikát, borsot és a szerecsendiót majd beleforgatjuk a csirkemell darabokat, hogy mindenhol jól ellepje a pác. Felönthetjük 1 dl tejjel is, attól porhanyósabb lesz a hús. Majd rátesszük a doboz tetejét és jól lezárva legalább 1 napig a hűtőben pihentetjük. Mielőtt megsütnénk ne felejtsük el megsózni a húst!

  • Burgundi puncs

    A hozzávalókat elõre hûtse be, majd hûtött üvegtálba öntse össze. Nagyobb darab jeget helyezzen a tálba, keverje össze a hozzávalókat, és nagyon vékony szeletekre vágott naranccsal díszítse.

  • Svéd alma

    Hozzávalók: 1 kg alma, cukor ízlés szerint (kb. 15 dkg), az alma édességétõl függõen, vaníliás cukor, õrölt fahéj, kb. 10-15 dkg sütõmargarin, liszt, vaníliasodó vagy híg puding, zsemlemorzsa.

  • Finom kókuszos

    A tészta: 7 tojás fehérjét felverünk 30 dkg cukorral, hozzákeverünk 5 evõkanál réteslisztet és 15 dkg kókuszreszeléket. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe öntjük, és elõmelegített sütõben megsütjük. Kb. fél óra, de vigyázzunk, mert könnyen kiszárad.

  • Majonézes krumlisaláta

    Hozzávalók 2 fõre: 1 fej karfiol, 5 db közepes krumpli, 250 g csiperkegomba, 2 egész vöröshagyma.

  • Barackkal töltött csirkemell

    Barackkal töltött csirkemellA csirkemelleket felszúrjuk a szélesebbik végénél kezdve. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a csirkemelleket megtöltjük az aszalt sárgabarackkal, majd betekerjük bacon-be. Egyenként alufóliába csomagoljuk, tepsibe rakjuk, és kevés vizet öntünk alá. Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig pároljuk, majd kibontjuk, és a bacon-t megpirítjuk minden oldalán. A vizet előtte öntsük le róla. Pár percet hagyjuk pihenni, majd lehet szeletelni. Köretként a kukoricás rizs tökéletesen illik hozzá.

  • Bounty-s muffin

    Hozzávalók: 15 dkg Bounty csoki feldarabolva, 20 dkg liszt, 10 dkg búzakeményítõ (vagy finomliszt), 2 teáskanál sütõpor, 1 csipet só, 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 4 tojás.

  • Paprikás sörlepény

    Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1-1,5 dl joghurt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só;

  • Skót fasírt

    A fasírtmasszához: 60 dkg darált lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, 1 mk õrölt bors, 2 kk só, 2 ek vágott zöldpetrezselyem.
    8 keménytojás, olaj a kisütéshez.

  • Tejben pácolt sertésszelet

    Hozzávalók: 4 szelet kicsotozott sovány sertéstarja (kb. 50 dkg), 2 1/2 dl tej, 3 evokanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött bors, olaj a sütéshez;

  • Pulykamáj narancsos rizzsel

    Hozzávalók: 60 dkg pulykamáj, 20 dkg rizs, só, 1,5 víz, liszt, vöröshagyma, vágott mandula, 1,5 dl tejszín, 2 db narancs, 1,5 dl szárnyas húsleves, 5 g õrölt fehér bors, 50 g citrom, csipet currypor, vaj.