2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Káposztás krumplileves

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha, füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csapott evõkanál finomliszt, 1 evõkanál vegeta, ízlés szerint kevés kristálycukor, 1 mokkáskanál csombor (borsikafû), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, csipetnyi csípõspaprika (vagy paprikakrém, esetleg néhány csípõs hegyespaprika-karika).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A savanyú káposztát is felaprítom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, a füstölt szalonnát felkockázom. A füstölt kolbászt megmosom, bõrét lehúzom és felkarikázom. A szalonnát kis lángra teszem, és zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen "izzadjon". A pörcöt szûrõkanállal kiszedem és félreteszem.

A visszamaradt zsíron zsemleszínûre pirítom a lisztet, majd a tûzrõl félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a hagymadarabkákat. Ezután felöntöm három deci hideg vízzel, és folytonos keverés közben felforralom. Ha már sima a hagymás-paprikás rántás, akkor hozzáöntök még öt deci vizet és beleteszem a nyers burgonyakockákat.

Beleszórom a vegetát, a borsot, a csombort és a csípõs paprikát, majd nagyon kis lángon (hogy ne futhasson ki a leves) puhára fõzöm. Csak ezután teszem bele az apró savanyú káposztát és a kolbászkarikákat. Ha a káposzta is megfõtt, ízlés szerint ízesítem a cukorral, esetleg kevés sóval, végül beleöntöm az egy deci vízzel simára kevert tejfölt. Az egészet jól összeforralom. Ez a leves másnapra lesz igazán finom!

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!