2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Isteni Baklava

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg dió, 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 rúd vanília, 2 ek. olaj, só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

25 dkg lisztbõl, a tojássárgájából, olajból, sóból és meleg vízbõl rétestésztát készítünk, amelyet kb. fél órán át pihentetünk. A pihentetés útán vékonyra nyújtjuk, és akkorára szabjuk, hogy a tepsibe beleférjen.

Ezután elkészítjük a tölteléket: a maradék liszthez adjuk a tojásfehérjéket, ezt szétmorzsoljuk, és forró vajon pirítjuk meg a morzsákat. Megvárjuk, amíg kihûl, majd hozzáadjuk a diót, és a cukor felét.

A tepsit kikenjük vajjal, belefektetünk egy réteg tésztát, erre tesszük a töltelék egy részét, és a megolvasztott vajat ráöntjük. Erre újból egy réteg tésztát teszünk, majd tölteléket, és ezt addig csináljuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A legfelsõ rétegnek a tésztának kell lennie!

A hûtõben pihentetjük, majd háromszögekre vágjuk fel, és így sütjük meg. Sütés közben 2 dl vízhez adjuk a maradék cukrot, a vaníliarudat és a citrom levét, ezt sziruposra fõzzük, majd a megsült tésztát ezzel leöntjük. Egy órát állni hagyjuk, majd tálalhatjuk is, kevés porcukrot szórva a tetejére.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!