2024.04.25. - Márk

Töltött fánk

Hozzávalók: 5 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztõ, 4 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 55 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, 1 késhegynyi só, 1 evõkanál rum, 15-20 dkg kemény gyümölcsíz, vaníliás porcukor;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

1 dl tejet meglangyosítunk, majd belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt. Letakarva felfuttatjuk. Közben a vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a rummal és a sóval, majd a megkelt élesztõt, a lisztet és a maradék tejet hozzáadva, jó kemény tésztát dagasztunk belõle. Hólyagosra verjük, és legalább fél órán át hagyjuk kelni. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy korongra kis darabka kemény lekvárt teszünk, és egy másik tésztadarabot ráborítunk. A szélén, körben rányomkodjuk a tésztát. Ezután ismét egy órán át kelesztjük, végül 5-6 percre a 180 fokra felhevített olajba téve, kis adagokban megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és bõven meghintjük vaníliás cukorral. Kissé munkaigényes, de megéri a fáradságot.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!