rss
  • Barackos-mákos rakott tészta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 50dkg õszi, vagy sárgabarack, 25dk nagykocka tészta, 20dk darált mák, 15dk porcukor, 2dl tej, 5dk margarin, 4 evõkanál sárgabarack lekvár, 3 evõkanál
    fél citrom reszelt héja, só, 1 kiskanál só a tésztához.

    A tésztát a szokásos módon, bõ sós vízben kifõzzük, majd lecsöpögtetjük, és olvasztott margarinra szedjük. Jól összekeverjük. A barackot feldaraboljuk.

    A tejet felforraljuk, a porcukrot, és a mákot beleszórjuk, majd állandó keverés közben körülbelül 2 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a gyümölcsdarabokat, a citromhéjat, mézet. Csipetnyi sóval ízesítjük. A tûzrõl lehúzva jól összekeverjük.

    A lekvárt 1-2 evõkanál vízzel kenhetõre keverjük. Tepsibe terítjük a fõtt tészta egyharmadát, és rákenjük a gyümölcsös- mákos töltelék felét, majd sárgabarack kelvárt kenünk rá. Erre terítjük a következõ réteg tésztát, amelyet befedünk mákos krémmel.

    Újabb réteg baracklekvár után elosztjuk rajta a harmadik tésztaréteget. à Kevés porcukorral megszórjuk, és az elõmelegített sütõben megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk, mint egy hagyományos süteményt.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Erdélyi tepertõs pogácsa

    Hozzávalók: fél kg liszt, fél kg tepertõ, 2 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs sütõpor, só, bors.

  • Káposztás lángos

    Hozzávalók: 8 lángostészta, 1 kg káposzta, 1 ek cukor, 10 dkg zsír, 2 ek só, 1-2 késhegynyi bors, olaj a kisütéshez.

  • Szardiniakrém

    Hozzávalók: fél doboz olajoshal, 10 dkg puha vaj, fél ek citromlé, kapribogyó.

  • Mézes zserbó

    Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt, 6 dkg zsír vagy 10 dkg margarin, 16 dkg cukor, 2 egész tojás, 5 evõkanál olvasztott méz, késhegynyi szódabikarbóna.

  • Körözött metélõhagymával

    Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélõhagyma, egy csipet õrölt kömény.

  • Egyszerû gombás rizs

    Hozzávalók: 30 dkg rizs, 15 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.

  • Polip üvegtésztával

    Hozzávalók: 50 dkg polip, 30 dkg kínaikel, 12 dkg szárított fafülgomba, 12 dkg rizsmetélt, 1 hagyma, 1 csokor metélõhagyma, fél dl szaké (rizsbor), 2 ek szójaszósz, 2 citrom leve, 1 ek szezámolaj, õrölt fehér bors, só.

  • Gesztenyefánk

    35 dkg lisztet, 20 dkg vajat, csipet sót, 3 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját, fél citrom héját, kávéskanál rumot és 1 dl tejfölt tésztának gyúrunk, és késsel jól kidolgozzuk.

  • Szõlõs-almás sonkasaláta

    Hozzávalók: 20 dkg szõlõ, 10 dkg alma, 1 fejes saláta, 15-15 dkg paradicsompaprika és paradicsom, 5 dkg zeller, 15 dkg sonka, 1-1 evõkanál borecet és olivaolaj, só.

  • Provance

    Hozzávalók: 1 füge, kis maréknyi szeder, 1 ág rozmaring, 50 ml tej, 50 ml joghurt, 1 tk méz.

  • Sárgadinnye krémleves

    Hozzávalók:

    - 1 kg érett, zamatos sárgadinnye
    - 2 dl tejföl
    - 5 dkg gépsonka
    - 5 dl tej
    - diónyi vaj
    - kakukkfû
    - szerecsendió
    - õrölt bors
    - só

  • Birkapörkölt

    Hozzávalók:

    1-1,5 kg vegyes, csontos birkahús, 15 dkg zsír vagy olaj, 2-3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só, pirospaprika, cseresznyepaprika, mustár, vörösbor

  • Székely gulyás

    Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsirt, a zsirba egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy kanál paprikát; ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertés húst; kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vizzel töltögetve, fél óráig: akkor tegyünk a hús közé hat tele fakanál savanyú káposztát.

  • Karfiolkoktél

    Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 tubusos majonéz, 2 dl tejszín, mustár, cukor, 4 tojás, 1 piros paradicsompaprika, só, õrölt bors, ételízesítõ.

  • Rakott húsos tészta

    Hozzávalók: darált hús, hagyma, pirosarany, gulyáskrém, makaroni tészta, sajt, só, bors izlés szerint.

  • Pompás diótorta

    Hozzávalók:

    a tésztához: 6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, só, 11 dkg liszt, 4 dkg darált dió, 1 evõkanál rum, a forma kikenéséhez diónyi ráma, 20-22 szem felezett dió a díszítéshez

    a krémhez: 3 dl tej, 6 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 20 dkg ráma, 20 dkg darált dió, 2 zacskó vaníliás cukor, 1/2 dl rum

  • Töltött káposzta (római tálban)

    Hozzávalók: 12-14 savanyú káposztalevél, 60 dkg apró savanyú káposzta, 70 dkg darált sertéshús (lapocka, dagadó), 15 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy olaj, 15 dkg füstölt hús, 1 húsleveskocka, ízlés szerint só, õrölt bors, pirospaprika, ételízesítõ, tejföl.

  • Medvehagyma fõzelék

    Hozzávalók:

    - csirkemell
    - só
    - gyros fûszerkeverék
    - medvehagyma
    - liszt
    - olaj
    - víz vagy tej
    - ételízesítõ

  • Fish and chips

    Hozzávalók: napraforgóolaj bõven (magas falú edény fele), 300 g liszt, 300 g tõkehalfilé (lehet fagyasztott is), 1 csomag sütõpor, 2 doboz (1 liter) sör, 500 g fagyasztott sült burgonya, só, bors.

  • Sajttal töltött baconös csirkemell

    Sajttal töltött baconös csirkemellA melleket megmossuk és éles késsel zsebeket vágunk rájuk. A sajtot kb akkora kockákra vágjuk, hogy kényelmesen beférjen a résekbe. A sajtkockákat becsomagoljuk 1-2 szelet szalonnába (angol vagy bacon szalonna), és bedugjuk a mellekbe, majd fogvájóval a zsebek szélei megtűzzük. Serpenyőben megforrósítjuk az olajat és a melleket elősütjük mindkét oldalán szép pirosra. Ha kissé megpirultak az oldalai, akkor borsozzuk, vegetázzuk és öntsd alá a 2 dl vizet, takarjuk le és tegyük be forró sütőbe kb 25 percre hogy belül is jól átsüljön.