2024.04.25. - Márk

Magyaros tökfõzelék

Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evõkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyünk rá 1 kg gyalult vagy vékonyra felcsíkozott tököt, valamint 1 evõkanál apróra vágott kaporlevelet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és idõnként megkeverve fedõ alatt pároljuk kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána rántsuk be. Aki savanyítva szereti ezt a fõzeléket, keverjen bele egy kis almaecetet vagy citromlevet. Egyébként, ha ezeket az ízesítõket már az elején hozzáadjuk a fõzelékhez, akkor nem fõ szét a tök.

A fõzelék készítésére is alkalmas spárgatök beszerzésénél egy kb. 1,4 kilogrammos, fehér héjú, zsenge példányt válasszunk. Legyalulás elõtt mossuk meg, hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a magját, és hámozzuk meg. A piacon és a zöldségboltokban konyhakész gyalult tököt, télen pedig mirelitet is vásárolhatunk. Az õsszel vásárolt érett tököt azonban feldolgozatlanul is sokáig eltarthatjuk, ha a szárát olvasztott paraffinba mártjuk, és hûvös, száraz helyen tároljuk.

Mivel a tök szezonja jóval hosszabb, mint a kaporé, a nyár közepén és télen mélyhûtött vagy 1 kávéskanál szárított kaporral ízesítsük a fõzeléket. Ha a tök már nem friss, akkor öntsünk alá annyi vizet, hogy a berántás elõtt majdnem ellepje, ha viszont túl sok a leve, akkor merjük le róla a felesleget.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!