2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúróra, 12 dkg búzadarára, 3 tojásra, 2 dl tejfölre, zsemlemorzsára
olajra, porcukorra. és egy kis só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kapj elõ a szekrénybõl egy tálat a kidolgozáshoz, és máris kezdheted a fõzõcskézést. Elsõként a tehéntúrót kell elmorzsolnod, majd ha ezt megtetted, hozzá kell keverned a búzadarát, a tojások sárgáját és egy csipet sót!

A felsoroltakat szépen össze kell dolgoznod, keverned, és az így kapott masszát pihentetned kell egy picit, azért, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet és megduzzadjon. Látni fogod, hogy mikor jó, mert a massza látszatra jóval több lesz, mint amikor félretetted pihenni.

Amíg a túrós búzadarás massza pihen, az elválasztott tojásfehérjéket kemény habbá kell verned, majd a masszához keverned. Csak finom, laza mozdulatokkal keverd össze, hogy a hab ne essen össze.

Ezek után vizes kézzel szép, formás gombócokat kell söndörgetned, és forrásban lévõ, már lobogó vízben kell õket kifõzni. Elvileg akkor jó a gombóc, amikor már feljön a víz tetejére.
Most már tényleg csak néhány apróság maradt hátra! Egy serpenyõben kevés olajon piríts zsemlemorzsát, és ebbe forgasd bele a megfõzött gombócokat. S ezzel a munka lényegi része be is fejezõdött. Egy tálba helyezve a túrógombócokat már tálalhatod is!

A fogyasztáshoz készíts az asztalra tejfölt és porcukrot, mert a hagyomány szerint így szokás fogyasztani ezt a finom ételt. Laktató, mégis könnyû ennivaló a végeredmény, aminek biztos nagy sikere lesz, még talán a felnõttek körében is.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!