2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Karfiolos lepény

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 5 ek olívaolaj, 2 dkg friss élesztõ, 40 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg raclette vagy óvári, 1 csomó újhagyma, 1/2 csokor turbolya, 3 tojás, 100 g tejszín, 5 dkg mandulapehely, só, bors, margarin.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet összekeverjük a fél teáskanál sóval meg az olajjal, majd alaposan összegyúrjuk a 2,5 dl langyos vízben feloldott élesztõvel. Meleg és huzattól védett helyen, letakarva kb. fél óráig kelesztjük. Közben a karfiolt rózsákra szedjük. A répát ferdén félbevágjuk, majd forrásban lévõ, sós vízbe tesszük. Hozzáadjuk a karfiolt, és 8-10 percig fõzzük.

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, 25*33 cm-es körré nyújtjuk, és margarinnal kikent, liszttel megszórt kapcsos formába fektetjük. (a forma kb. 19-27 cm-es legyen). Ezután a széleit a keretre nyomkodjuk. A lecsöpögtetett zöldségeket a formába halmozzuk. Úgy helyezzük el a zöldségeket, hogy azok színei pompássan fektessenek, még az étvágy is jobban megjön ha a színek jól látszódnak. Majd letakarjuk és további 15 percig kelesztjük.

A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a lereszelt sajtot, a felkarikázott újhagymát és a felaprított turbolyát. A zöldségekre locsoljuk, és elõmelegített sütõben, 200 fokon 35-40 percig sütjük. A lepényt még forrón megszórjuk az elõzõleg szárazon megpíritott mandulával.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!