2024.04.25. - Márk

Húsvéti párolt báránycomb

Hozzávalók: 6 fõre, Kb 1500 g báránycomb csontjával, 8 gerezd fokhagyma, õrölt bors, 20 ml konyak, 4 ek olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 8 ág kakukkfû, 4 ág rozmaring,80 g puha vaj, tengeri só, 125 ml száraz vörösbor, 125 ml zöldségleves, 125 ml tejszín;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Húzzuk le a báránycomb bõrét, ha szükséges és konyhai törlõvel töröljük szárázra. Hámozzunk meg 5 gerzd fokhagymát, és nyomjuk át fokhagymanyómon. Õröljünk rá bõségesen borsot és keverjük el a konyakkal, majd cseppenként keverjük hozzá az olajat. A fûszernövényeket mossuk meg, rázzuk szárazra, a felét teritsük szét erõs alufólián.
A fokhagymás olajjal dörzsöljük be a combot, fektesük az alufóliára és szórjuk rá egycnletesen a maradék fûszereket. Csavarjuk az alufóliába a combot. 1 napig hûvös helyen, de nem hütõszekrényben hagyjuk pácolódni.

Másnap a fûszernövényeket távólitsuk el róla. A vajat keverjük habosra, fokhagymanyomon nyomjuk át a maradék fokhagymát, és keverjük össze. A comb minden oldalát sózzuk be, helyezzük sûtõrácsra. kenjük be a fokhagymás vajjal. 250 °C fokra, elõmelegitett sütõbe tegyük be úgy,hogy a lecsepegõ zsirt egy tepsi felfogja. A hõfokot csökkentsük 200°C fokra és 45-50 percig süssük, ezalatt a comb belseje halvány rózsaszin lesz. Fektessük a combot elõmelegitctt tálra és takarjuk le alufólával, majd tegyük vissza a kikapcsolt, sütõbe,hogy meleg maradjon.

A lecsepegett zsirt öntsük lábasba, adjuk hozzá a vörösbort és a levest, fõzzük el a levét, és finom szitán szûrjûk át egy másik lábosba. Adjuk hozzá a tejszint és nagy lángon süritsük krémszerûvé. Sózzuk borsozzuk. A combot vágjuk vékony szeletekre, és ízlés szerinti köretekkel tálaljuk.A mártást külön kináljuk mellé.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!