rss
  • Foszlós kalács

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 30 dkg liszt (25 cm-es kalácsformához), 2 dkg élesztõ, 1 csapott evõkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 8 db édesítõ tabletta (én Süssina-t használok), 1/2 citrom reszelt héja, nagyobb csipet só, kb. 2 dl tej (a liszt minõségétõl függõen);

    loading...

    A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
    Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evõkanál lisztet és egy csapott evõkanál cukrot, az élesztõt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik). A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélrõl lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje. A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítõ tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítõ tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítõ tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyûre, levegõsre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítõ tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyû volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettõl kalács és nem kenyér!

    Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal, a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthetõ a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
    Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belõle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom. Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyû kézzel hurkát formálok belõle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát. A hurka egyik végét a jobb kezemmel elõre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszercsak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középrõl indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom. Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés! Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára. Forró sütõbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot. A sütõbõl kivéve megvárom míg langyosra hûl, akkor borítom ki a formából.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tormás fejes saláta

    Hozzávalók: 1 nagy, vagy két kisebb fej saláta, 2 dl tejföl, 2 ek reszelt torma, cukor, só, citromlé, 1 cs kapor.

  • Gazpacho (hideg spanyol zöldségleves)

    Hozzávalók: 50 dkg érett paradicsom hámozva, kimagozva, kockára vágva, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg kígyóuborka meghámozva, 2 db kaliforniai zöldpaprika, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál lime-lé, 2 dl extra szûz olívaolaj, 1 dl borecet, 5 dl víz, só, bors, 2 szelet fehér kenyér.

  • Egyszerû barna sütemény

    2 tojás sárgáját összekeverünk 12 dkg zsírral, a fehérjét habnak, 4 dkg kakaó, 2 dl tejben áztatni, 10 dkg liszt, 1 sütõpor, 25 dkg cukor.

  • Süllõ vajjal

    Egy nagyobb, vagy két kisebb süllõt, ha lepikkelyeztünk, fölbontottunk, megtisztítva megmostunk, besózzuk és 1-2 órán át állni hagyjuk.

  • Rántott hagymakarika

    Hozzávalók: 1000 g szép nagy fej vöröshagyma, só, 150 g liszt, 2-3 db tojás, 300 g zsemlemorzsa, 400 ml étolaj a sütéshez.

  • Pizza tészta recept (az összes tudnivalóval)

    Hozzávalók: 1 l víz, 2 kg liszt, 2 dkg élesztõ, 0.5 dkg tengeri só.

  • Rázott garnéla

    Hozzávalók négy személyre: 4 evõkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 db kis chilipaprika, 2 kiskanál pirospaprika, 50 dkg friss garnélarák.

  • Sonkás tojássaláta

    Hozzávalók:

    - 8 tojás
    - 150 fõtt sonka
    - 2 csemegeuborka
    - 2-3 ág tárkony
    - 4 ek majonéz
    - 6 ek tejföl
    - 1 kk tárkonyecet
    - só
    - bors

  • Amaránt kása

    Tegyük az amarántot, a fokhagymát, vöröshagymát és a zöldséglevest egy serpenyõbe. Forraljuk fel, majd lassú tûzön pároljuk, amíg a folyadék nagy része el nem párolog, kb. 20 percig. Kavarjuk jól meg. Ha túl híg lenne, állandó kevergetés közben forraljuk fel újból, míg besûrûsödik.

  • Szerelemturmix

    Hozzávalók: 8 cl. whisky, 4 cl. kávélikõr, 2 dl. tej, 2 kanál cukorszirup, 1 kanál instant kávé, 2 tojás, 5 g. szerecsendió, 4 jégkocka.

  • Milánói makaróni

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg fõtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán jellegû sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 tk cukor, 1-1 púpozott mk szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfû, 1 mk törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Csirkecombok mogyoróval

    Hozzávalók

    1-2 csirkecomb vagy mell személyenként, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál szójaszósz, 2 evõkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi kömény, csipetnyi õrölt erõs paprika, 1 evõkanál ecet, petrezselyem, 8 dkg pirított mogyoró, 1 pohár száraz fehérbor, só, bors, kevés olaj

  • Banános-sonkás falatok

    Hozzávalók:

    8 szelet füstölt sonka, 4 érett banán, 8 zsályalevél, grill fûszerkeverék

  • Kapros-joghurtos mártás

    Hozzávalók: fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.

  • Cherrys muffin

    Hozzávalók: 260 g liszt, 1 csomag sütõpor, csipetnyi só, 1 ek. fahéj, 1 db tojás, 100 g cukor, 3/4 csésze olvasztott vaj, 400 ml tej, 250 g cseresznye, 40 ml Cherry Brandy. Tálaláshoz ízlés szerint puding!

  • Isztriai sertéskaraj (isztria különlegesség, amely Ombolo, vagy Zlumbert)

    Hozzávalók: 2 kg karaj, 2 dkg fokhagyma, 3 dkg só, 10 szem egész bors, 10 babérlevél.

  • Karfiolfõzelék

    Hozzávalók: 1 kg karfiol, 10 deka vaj, 8 deka liszt, só, petrezselyemzöldje, 2 deci édes tejföl, 2 tojás.

  • Diós káposztarolád chilimártással

    Hozzávalók 4 személyre: 250 g konyhakész rizs, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 50 g mazsola, 30-30 g pisztácia és píneamag, 50 g durvára aprított dió, só, 1/2 tk. õrölt koriander, 1 fej káposzta, 3 ek. vaj, 2 csõ piros húsú chilipaprika, 250 ml erõleves, 200 ml tejszín.

  • Körözöttes sajttorta

    Hozzávalók: 60 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g fûszerpaprika, 1 cs. metélõhagyma (snidling), 1 dkg só, 1 késhegynyi õrölt kömény, 35 trappista sajt, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 csomag ropi.

  • Mozzarellás olasz paradicsomsaláta

    Hozzávalók: 1 csomag mozzarella golyó, 10 db koktél paradicsom, fodros szélû saláta, újhagyma, olivaolaj, bazsalikomlevél.

loading...