2024.03.29. - Auguszta

Jókai bableves

Hozzávalók: 18 dkg szárazbab, 1 fõtt füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 7 dkg paradicsom, 30 dkg füstölt kolbász, 2+4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 3 dkg hagyma, 5 g fûszerpaprika, petrezselyemzöld, 1,5 l tejföl, 3 dkg liszt, csipetke.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A babot megmosom és elõzõ este beáztatom. Kevés zsíron megpirítom a karikára vágott gyökérféléket. Mikor barna, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök fõzõlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint kevés sóval fõzöm. Idõközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom.

Mikor a bab puha, a kolbász sütõzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemmel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefõzöm a csipetkét és a kolbászt. Tálalás elõtt a csülköt kis darabokra vágom és fölémerem a forró levest. Az asztalnál mindenki utánízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!