2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sörben sült burgonyagombóc

Hozzávalók: 50 dkg sós vízben fõtt burgonya, 2 db egész tojás, 6 evõkanál liszt, 1,5 dl világos sör, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi szerecsendió-virág, késhegynyi õrölt gyömbér, ízlés szerint só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

Elõször a sörös tésztát készítjük el. 1 tojást a sörrel habosra verünk, belekeverjük a fûszereket, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a szokásos sûrûségû palacsintamassza legyen belõle. Végül a zúzott fokhagymát is belekeverjük, majd 15 percig hagyjuk állni. Közben a fõtt burgonyát leszûrjük, összetörjük, hozzáadjuk a maradék nyers tojást és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Kevés burgonyafõzõlével az egészet jól összegyúrjuk. Formázhatónak kell lennie. (Ha túl lágy, kevés liszttel sûrûsítjük.) A burgonyás masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formálunk, ezeket a lisztben és a sörös masszában megforgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban 3-4 perc alatt szép piros-ropogósra sütjük. Egyszerre csak kevés gombócot tegyünk a készülékbe, nehogy összeragadjanak! A megsült gombócok jócskán megnõnek. Papírtörülközõre vagy nedvszívó szalvétára tegyük, hogy az a felesleges olajat beszívja. Remek vacsora kefirrel vagy tejföllel lelocsolva. Kissé munkaigényes, de nagyon jó és olcsó.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!