rss
  • Fényezett Húsvéti Sonka

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók Sülthöz: 1000 g füstölt sonka (vagy tarja), 50 g vaj, 4ek. akác méz, 40 ml brandy, 250 g vegyes zöldség, 500 ml fehérbor, 500 ml húsleves, babérlevél, szegfûszeg, egészbors.

    Mártáshoz: 1 db karikára vágott, tisztított vöröshagyma, 50 g vaj, 2 db narancs, ételkeményítõ, örölt bors, (estleg só).

    A bort felforraljuk a levessel. Beletesszük a babérlevelet, a szegfûszeget, az egész borsot és a leveszöldséget, majd ismét felforraljuk az egészet. A sonkát a felforrott lébe tesszük, és fedõ alatt, mérsékelt tûzön körülbelül másfél órán át fõzzük.

    A húst lecsepegtetjük (a fõzõlét félretesszük) és sütõedénybe tesszük. A mézet elkeverjük a brandyvel és a vajjal, és megkenjük a sonkát, fedõ nélkül 10 percig "fényezzük" a 180°C fokra elõmelegített sütõben. A forró vajon megpároljuk a hagymát. A fõzõlébõl lemerünk fél litert, és a hagymára öntjük. Felforraljuk. A narancsot vastagon meghámozzuk, gerezdekre szedjük, közben felfogjuk a levét. A narancsot a levével együtt, a mártáshoz adjuk. Besûrítjük az ételkeményítõvel, és sóval, borssal fûszerezzük. A sült sonkát bevonjuk a mártással. Nagyszemû babbal és krokettel tálaljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Babos káposztaleves

    Hozzávalók: 150 g tarkabab, 400 g savanyú káposzta, 1 db füstölt sertéscsülök 50 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 30 g zsír, 20 g liszt, 3 dl tejföl, fûszerpaprika, babérlevél, csípõs zöldpaprika.

  • Pácolt hal

    Hozzávalók: Négy nagy szelet hal, a páchoz: 1,5 dl joghurt, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál ételízesítõ, 2 evõkanál õrölt koriander, 2 evõkanál kapor, olaj az alufólia kenéséhez.

  • Céklasaláta- savanyúság

    2 kg céklát megmosok és héjában, sós vízben megfõzöm (kb. 2 óra fedõ alatt).

  • Szalámis hamburger

    Hozzávalók 4 személyre: 2 paprika, 1 evõkanál olaj, 8 dkg puha vaj, fél kávéskanál õrölt bors, 2 áttört fokhagymagerezd, 2 paradicsom, 3 szál újhagyma, 8 szelet szalámi (ízlés szerint), 8 vékony szelet sajt.

  • Házi zöldborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg csirkeaprólék, 30 dkg zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 1 ek liszt, 1 kis fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 kk paprika, (2 dl tejföl), 1 marék l kiskockatészta, 1 csomó vágott petrezselyemzöld.

  • Kárpátaljai káposztás bableves

    Hozzávalók:

    50 dkg szárazbab, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg füstölt csülök (vagy oldalas), 2 szép vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor zellerzöld, 3-4 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma olaj, liszt, kis doboz paradicsompüré, fekete bors, só

  • Chilis tintahalleves

    Hozzávalók: 6 tintahal, megtisztítva, 1 citrom leve, 3 mogyoróhagyma, felaprózva, 2 erõs chilipaprika, felaprítva, 45 dkg érett paradicsom, felaprítva, 1,2 l halalaplé, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. õrölt fahéj, csipetnyi lágy világos barna cukor, 1 ek. friss menta, só, õrölt fekete bors.

  • Vegyes saláta (friss)

    Hozzávalók: 1 fej káposzta, 2-3 salátauborka, 30 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, só, 10-12 EK cukor, 4-5 EK ecet, 1 KK köménymag, 1 EK koriander, 1 liter víz.

  • Grillezett fasírt

    Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 2 ek olívaolaj, ízlés szerinti mennyiségben õrölt bors és tabasco.

  • Túrós csirkecomb

    Hozzávalók:

    4 db fél csirkemell, 15 dkg túró, 2-3 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 8 szelet bacon

  • Kukoricafõzelék

    Hozzávalók: 30 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, õrölt fehér bors (1 csokor petrezselyem).

  • Tejszínes raguleves

    Hozzávalók:

    3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 10 dkg csiperkegomba, 12 csirke szárnyköz, 1 csipet sáfrány, 1,5 dl tejszín, 1 csapott evõkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, só, õrölt bors

  • Banánturmix

    Hozzávalók: 3 fõ részére: 2 db banán, 3 csésze tej, 2 evõkanál méz, 2 teáskanál fahéj, 1 db tojás, 1 evõkanál citromlé.

  • Zöldséges tojássaláta

    Hozzávalók:

    - 1 db kígyóuborka
    - 3 db paradicsom
    - 1 csokor piros retek
    - 2 db zöldpaprika
    - 6 tojás
    - só
    - õrölt bors
    - 1 csokor petrezselyem
    - 3 evõkanál olívaolaj
    - 3 dl majonéz

  • Lencseleves húsgombóccal

    Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 kis fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 3 szál sárgarépa, 2 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 ek. liszt, 1 tk. cukor, 25 dkg. darált hús, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, fél tk. szárított majoránna, szerecsendió, negyed liter húsleves, ízlés szerint só, õrölt bors.

  • Szilvamártás

    Hozzávalók: fél kg jó érett szilva, 1 kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg.

  • Kókuszos csokis kifli

    Hozzávalók:

    - 30 dkg liszt
    - 10 dkg kókuszreszelék
    - 10 dkg porcukor
    - 2 db tojás sárgája
    - 1 csipet só
    - 20 dkg vaj
    - 3 ek tejföl
    - porcukor

    A bevonathoz:

    - étcsokis tortabevonó massza

  • Citromos túrókrém

    Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 citrom héja és leve, édesítõ, 1 tojás.

  • Juhtúrós lasagne

    Hozzávalók: 25 dkg lasagne lap (nagyobb áruházakban kapható), 25 dkg juhtúró, 1 csokor friss bazsalikom vagy 2 kk szárított, 2 szál kakukkfû vagy 1 kk szárított, 1 kk szárított oregano, 25 dkg mozzarella sajt, 10 dkg tisztított napraforgómag, 2 ek olaj, 3 ek reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 5 dl sûrített paradicso;

  • Az adalékanyagokról

    Az adalékanyagok megjelenése elsõsorban az élelmiszerek ipari méretû feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. A fogyasztói társadalomban az élelmiszer áruvá vált, amelyet iparszerûen, jó minõségben, gazdaságosan kell elõállítani, elosztani (azaz tartóssá és szállíthatóvá tenni).