2024.04.20. - Tivadar

Újházy-tyúkhúsleves

Hozzávalók: 1 kg tyúkhús, 100g kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej hagyma, 10-15 szem bors, 1 mk. sáfrányos szeklice, 2 gerezd fokhagyma, só, 400g vegyes leveszöldség, 100g gomba, 100g karfiol/spárga, 100g zöldborsó (mélyhutött), 50g cérnametélt, néhány szál petrezselyem;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

A tyúkhúst hideg vízben feltesszük foni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a sáfrányos szeklicét, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedo alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át fozzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át fozzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábaskában, 2 merokanál húslevessel, fedo alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifozzük a cérnametéltet. A fott tyúkhúst kiemeljük a levesbol, kisebb darabokra bontjuk, elomelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejérol leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szurjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk. Érdekesség: ez a szinte egytálétel Újházy Edérol, a századforduló népszeru pesti színészérol kapta a nevét.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!