2024.03.19. - József, Bánk

Tojásos-sajtos galuska

Hozzávalók: 25 dkg korpás liszt, 20 dkg finomliszt, 3 tojás, 5 dkg reszelt karaván sajt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 5 evokanál olaj, 1 teáskanál só;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

Mély tálba ütünk 1 tojást, amit habosra felverünk 1 dl vízzel és 3 evokanál olajjal. Belekeverjük a sót és a zúzott fokhagymát. A kétféle lisztet összekeverjük, és apránként hozzáadjuk. Annyi vizet öntünk még bele, hogy a szokásos galuskatésztát kapjuk belole. (Készítheto csak finomlisztbol vagy csak korpás lisztbol, utóbbi az egészséges.) Legalább 4 liternyi vizet forralunk, megsózzuk, és belecsorgatunk egy evokanálnyi olajat, hogy a galuska ne ragadhasson össze.

A hagyományos módon beleszaggatjuk a galuskát. Közben egy tálban habosra keverjük a tojást a tejföllel. Jó nagy serpenyobe öntjük a megmaradt olajat, és felforrósítjuk. A leszurt galuskát ráöntjük, és eros lángon addig kevergetjük, amíg az jól megforrósodik. A tejfölös tojást ráöntve, folytonosan kevergetjük. Addig pirítjuk, amíg a tojás kissé megkocsonyásodik a galuskákon, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki. Ezután még tuzforrón rászórjuk a reszelt sajtot, és gyorsan átkeverve, azonnal tálaljuk. (Ha nem rögtön fogyasztjuk, célszeru a forró sütoben addig melegíteni, amíg a sajt egészen ráolvad, és szálasan nyúlik.) Fejes salátával vagy paradicsomsalátával a legjobb.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!