rss
  • Burgonyaropogós

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 2,5 kg burgonya, 7 db tojás, 4 dkg só, 5 gramm szerecsendió, 15 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 1/2 liter olaj;

    Elkészítése:

    A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra daraboljuk. A burgonyaropogós készíthetõ még a formázáskor keletkezõ burgonyahulladékból is, amely például a hasábburgonya darabolásakor visszamarad. A burgonyát fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rájuk, hogy ellepje, majd megsózzuk. A burgonyát puhára fõzzük, leszurjük, és még forrón áttörjük szitán. Az áttört burgonyát összekeverjük négy tojássárgájával, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval.

    A burgonyaropogós anyagát jól összedolgozzuk. Zománcozott sütõlapon szétkenjük, és hûtjük. A burgonyaropogósból kb. 1,5 cm vastag és 6 cm hosszú hengereket formázunk lisztezett gyúrótáblán habhártya segítségével. A burgonyaropogóst bundázzuk. A bundázás egyik módja, amikor az anyagokat lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk. A bundázott ételeket mindíg bõ, forró zsírban sütjük. A bundázott, bõ zsírban sütött ételeket tálpapírral ellátott fémtálra tálaljuk.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Debreceni aprópecsenye

    Elkészítés:
    Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a felkockázott húst. Ha az már levet engedett, akkor fedõ alatt, kis tûzön elkezdem fõzni. Ha a levet elfõtte, adok hozzá kevés vizet. Fél órát fõzöm így, közben sózom, borsozom, meghintem pirospaprikával. Ezután belerakom a felszeletelt paprikát, a megpucolt, és felkarikázott paradicsomot, és tovább fõzöm. Egy serpenyõbe teszek pici olajat, és azon a felkarikázott debreceni kolbászt átpirítom. Ha már a hús megpuhult és jó sok levet engedtek a zöldségek, akkor adom hozzá a kolbászkarikákat, keverek egyet rajta, és már készen is van.

  • Mákos Balaton szelet

    Hozzávalók: 250 g vaj, 250 g kristálycukor, 1csomag vaníliás cukor, 5db tojás, 350 g liszt, 1 csomag sütõpor, 250 g cukrozott darált mák, 3 doboz (850 ml) õszibarackbefõtt, 1csomag vaníliás pudingpor, 500 ml tej, 150 g félzsíros tehéntúró, 150 g vaj, 150-150 g tej és ét tortabevonó, 70g kókusz zsír (vagy margarin), 250 ml tejszín. A tepsi kenéséhez margarin.

  • Cumberland-mártás

    Hozzávalók: 70 dkg ribizkekocsonya, 1 db narancs, 1 db citrom, 2 dl vörösbor, 0,5 dl borpárlat, 0,5 dkg Cayenne-i bors, 1 dkg angol mustár;

  • Töltött csirkecomb

    Hozzávalók:

    4 kis csirkecomb, 1 tojás, 1dl tej, 1 zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evokanál reszelt sajt, 1 teáskanál mustár, 1 csapott teáskanál Vegeta, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál törött bors

  • Rántott pulykamell

    Hozzávalók: 4-6 szelet filézett pulykamell, fél csésze liszt, 1 tojás, fél csésze zsemlemorzsa, só, a sütéshez olaj.

  • Habos almás-mákos lepény

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 12 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl vagy pici tej, csipet só, 1/2 tasak sütõpor.

  • Francia burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evõkanál olaj, 3 dkg vaj, só.

  • Szilvás gombóc

    Hozzávalók: zsemle 6 db, vaj 5 dkg, tojás 3 db, liszt 12 dkg, szilva 0.5 kg, cukor 10 dkg, õrölt fahéj 1 dkg, zsír 10 dkg, zsemlemorzsa 5 dkg, só 1 késh., esetleg szilvaíz 25 dkg.

  • Metélõhagyma-mártás

    Hámozott, tejben áztatott, kicsavart zsemlét szitán áttörünk, és a majonézmártáshoz keverjük. Kemény tojások sárgáját szitán áttörjük, és a zsemlével elkevert majonézmártáshoz adjuk. Sózzuk, törött fehér borssal, citromlével ízesítjük, hozzákeverjük a finomra vágott metélõhagymát és a tejfölt.

  • Farvli (tarhonya)

    Hozzávalók: 1 tojás, 1 csésze liszt, só, kevés víz, 2 kanál olaj, kb. 2 dl húsleves.

  • Mézes-mustáros csirkemell

    Mézes-mustáros csirkemellA csirkemellet megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy műanyag dobozba összekeverünk 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt (az arányok változtathatók, attól függően ki hogy szereti az édes-savanyút) és 2 evőkanál olajat, beletesszük a paprikát, borsot és a szerecsendiót majd beleforgatjuk a csirkemell darabokat, hogy mindenhol jól ellepje a pác. Felönthetjük 1 dl tejjel is, attól porhanyósabb lesz a hús. Majd rátesszük a doboz tetejét és jól lezárva legalább 1 napig a hűtőben pihentetjük. Mielőtt megsütnénk ne felejtsük el megsózni a húst!

  • Tejfölös uborkasaláta

    Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 TK só, 3 EK cukor, 2 EK ecet, bors, paprika, 1 pohár tejföl.

  • Csokis mandulás sütitorta

    Hozzávalók: 22 dkg feldarabolt keserû csokoládé, 15 dkg barna cukor, 3 evõkanál víz, 17 dkg puha vaj, 2 dkg õrölt mandula, 3 ek. liszt, 5 tojás sárgája és fehérje különválasztva, 10 dkg hámozott mandula, késhegynyi sütõpor, porcukor, tejszínhab, friss gyümölcsök.

  • Francia tésztasaláta

    Hozzávalók: 35 dkg kagyló- vagy szarvacskatészta, 1 evõkanál olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 1 kis zöldpaprika, 15 dkg felszeletelt sonka (kihagyható, enélkül is ízletes), 30 dkg konzerv kukorica, lecsepegtetve, 2 evõkanál tejföl.

  • Köménymagos burgonya

    Hozzávalók: burgonya 1 kg, zsír, vagy vaj 10 dkg, köménymag 1 kk., só 2 késh.

  • Barnára párolt savanyú káposzta

    Egy jó kanál zsírt fölolvasztunk egy lábasban s beleteszünk két kanál cukrot és barnára pirítjuk. Egy fél vereshagymát apróra vágva beletesszük a pitított cukorba s tovább pirítjuk a hagymával is.

  • Mazsolás vanília leves

    Hozzávalók: másfél liter tej, fél csésze rizs, 1 vanília rúd vagy aroma, 3 evõkanál cukor, 1 db tojássárgája, 1 evõkanál liszt, 1 csomag mazsola.

  • Zöldborsós csirkemellragu

    Hozzávalók: kb. 50 dkg csirkemell, 30 dkg borsó, liszt, tejföl, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, fehérbors.

  • Töltött karalábé

    Hozzávalók:

    20 dkg zöldborsó, 8 kisebb karalábé, 1 cs.újhagyma, petrezselyemzöld, 5 dkg sonka, 5 dkg füstölt sajt, 3 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 1 csipet szerecsendió, 2 ek.olj, 5 dkg parmezán sajt

  • Alma kókuszos bundában

    Hozzávalók: liszt, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag kókuszreszelék, 2 dl tej, 1 db tojás, 4 db alma, cukor, olaj.