rss
  • Szójás saláta

  • Share on Tumblr

    Forrázzon le 10 dkg szójacsírát, csapassa le hideg vízzel, és hagyja lecsepegni.

    Reszeljen le 1 sárgarépát, vágjon össze 1 fej hagymát, karikázzon fel 1 piros húsú paprikát, kockázzon fel 15 dkg héjában fõtt krumplit. Keverje az egészet össze evõkanálnyi olajjal, ecettel vagy szójaszósszal.

    Tálalja salátalevelekre, s tegyen mellé pár vékony szelet sovány sonkát is.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fokhagymás csirke

    Hozzávalók:

    1 konyhakész csirke (kb. 850 g) 6 gerezd fokhagyma, 50 ml olívaolaj, 1 citrom, 1 ág friss tárkony, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 2 teáskanál édes-nemes paprika

  • Babfõzelék

    Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika, evõkanálnyi ecet, só.

  • Amerikai szárazbableves

    Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma, teáskanál só, csipetnyi õrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta;

  • Házi pizzás csiga

    Házi pizzás csigaA langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót és az olajat, majd beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Duplájára kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és feltekerve hűvös helyen pihentetjük kb. 1 órán át. A töltelékhez az olívaolajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Ízlés szerint sóval, oregánóval és cukorral ízesítjük.

  • Lencsefőzelék tükörtojással

    Lencsefőzelék tükörtojássalA lencsét áztassuk be (állhat akár egy egész éjszakát is, annál könnyebben és gyorsabban fő meg), majd főzzük meg. Öntsük le róla a vizet majd és hagyjuk teljesen lecsöpögni. Az apróra vágott vöröshagymát vajon pirítsuk üvegesre, aztán adjuk hozzá a lencsét és a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk meg. A kolbászt süssük meg(lehet összedarabolva is sütni), aztán készítsünk el a tükörtojásokat is. A kész lencsefőzeléket a sült kolbásszal és a tükörtojásokkal tálaljuk.

  • Indiai rizs

    A rizst szûrõben öblítsd le, csorgasd le, s hagyd megszikkadni. A vöröshagymát reszeld meg, s keverd bele a felhevített vajba. Egy-két perc múlva add hozzá a rizst, s - idõnként megkeverve - addig melegítsd, amíg nem válik üvegessé.

  • Meggyes lepény

    40 dkg lisztet 10 dkg margarinnal, 1 dl tejföllel elmorzsolunk. Ízlés szerint adunk hozzá édesítõszert, 2 tojássárgáját, késhegynyi szódabikarbónát, ha szükséges, kevés tejjel összegyúrjuk.

  • Baracklekváros derelye (Baracklekváros barátfüle)

    Hozzávalók: 1 adag raviolitészta, baracklekvár, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.

  • Vadas házinyúl

    Hozzávalók: 1 nyúl hátsó combja és gerince, 2 sárga-, 2 fehérrépa, 1 kis zeller, 1 dl bor, 1 kis fej hagyma, 2 dl tejföl, zsír, 5 szem bors, pirospaprika, 1 citrom, mustár só. A pácléhez: 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 liter víz, 8 szem bors, 5 szem koriander, 5 szem borókabogyó, 2 babérlevél, 1 szerecsendió-virág.

  • Német krumplileves

    Összetevõk: 1/2 kg krumpli, 2 db sárgarépa, 3 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 zeller, 10 dkg szalonna, tejföl.

  • Rizses gombaleves

    Hozzávalók: 30 dkg csiperkegomba, fél csésze (lehetõleg barna) rizs, 2 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 teáskanál só, csöpp mustár, csipetnyi curry, csipetnyi õrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta.

  • Rakott húsos-gombás tészta

    A brokkolit megpucoljuk, megmossuk és darabjaira szedjük. Sós vízben kb. 8 percig fôzzük, majd lecsepegtetjük. A tésztát sós vízben 10-12 percig fõzzük, lecsepegtetjük. Közben a gombát megpucoljuk, megmossuk, ha kell felszeljük.

  • Tésztasaláta céklásan

    Tésztasaláta céklásanA céklát hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Kicsit dinszteljük meg a zsiradékon, majd öntsük fel vízzel, és fedő alatt pároljuk roppanósra. Ha zsenge a cékla, akkor 15 perc alatt megvagyunk ezzel. Ekkor öntsünk rá borecetet, mézet, és a fűszereket. Fedő nélkül pár percig pároljuk tovább, amíg az alatt lévő folyadék szószos jellegű nem lesz. Amikor készen vagyunk, keverjük bele a joghurtot is. A langyos céklát keverjük össze a tésztával. A tálalókat béleljük ki friss salátával, és ebbe helyezzük a céklás tésztát. Locsoljuk meg olíva olajjal, és ha kell, további borecettel. Metélőhagymával díszíthetjük.

  • Orthorexia nervosa - Betegesen egészségesek

    Az egészséges táplálkozás is lehet káros? Igen, derül ki osztrák szakemberek kutatásainak eredményeibõl.

    A kutatók egy új - eddig még nem hallott - étkezési rendellenességrõl számoltak be, melynek neve orthorexia nervosa.
    Azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik már betegesen arra törekednek, hogy mindig "helyesen" táplálkozzanak.

  • Padlizsánkrém pirítóssal

    Egy közepes padlizsánhoz végy két nagy vöröshagymát, három közepes paradicsomot, három gerezd fokhagymát és 0,5 dl olajat.

  • Gesztenyés almatorta

    Hozzávalók: 1 db kör alakú piskótalap, 2 evõkanál baracklekvár, 1 csomag gesztenyemassza, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, szegfûszeg, fahéj.

  • Egg-nog

    Hozzávalók: 4 tojás, 4 csapott evõkanál porcukor, 8 evõkanál konyak, 8 evõkanál tejszín, 6 dl tej, csipet reszelt szerecsndió vagy fahéj.

  • Cukkinipörkölt

    Vegyünk egy kiló hámozott, felkockázott cukkinit, dobjuk rá olajon megpirított vöröshagymára, dinszteljük kicsit, ízesítsük vegetával, majd dobjunk rá még négy kisebb, felkockázott paradicsomot, majd csak ezután szórjuk meg pirospaprikával.

  • Tormás mártás

    Hozzávalók:

    - 10 dkg vaj
    - 2 ek finomliszt
    - 5 dl tejszín
    - só
    - 1 kis üveges torma
    - kevés cukor
    - 1 ek citromlé

  • Paradicsomos káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fehér édes káposzta, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, liter paradicsom ivólé vagy ¼ -es paradicsompüré, só, õrölt bors, cukor és 1 babérlevél.