rss
  • Arab mézes rudacskák

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 teáskanál õrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db narancs reszelt héja, 2,5 dl fehérbor, 1 dl finom étolaj, 3 dl méz, 1,5 dl víz, kb. 1 liter finom étolaj a sütéshez;

    loading...

    Elkészítése:

    A lisztet kupacoljuk fel egy fa gyúrótábla közepén, a halom tetején alakítsunk ki egy mélyedést. Ebbe tegyük a vaníliás cukrot, a fahéjat, a lereszelt narancshéjat, a bort és az étolajat. Gyúrjunk belõle közepesen kemény tésztát, majd a tésztából sodorjunk kb. 1,5 cm átmérõjû, 4-5 cm hosszú, hegyes végû rudacskákat.

    180° C-os olajban, kis adagokban, adagonként kb. 5-6 percig süssük õket világos aranybarnára. Az adagokról csurgassuk le az olajat, majd az egyes rudacskákról a még rajtuk lévõ felesleges olajat papírral itassuk fel.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hideg uborkaleves

    Hozzávalók: 1 kg uborka, 4 dl joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál olívaolaj, 1 db citrom, friss kapor, petrezselyem zöld, 2 evõkanálnyi mentalevél vágva, só.

  • Rakott húsos karalábé

    Hozzávalók:

    - 3 db zsenge karalábé
    - víz
    - só
    - 2 ek olívaolaj
    - 70 g vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 400 g darált marha
    - tört színes bors
    - 2-3 zsályalevél
    - 250 g hámozott paradicsomkonzerv,
    - 1 tk fűszerpaprika
    - 60 ml tejszín

  • Mandarinos spenótsaláta

    Hozzávalók:

    - 20 dkg spenót
    - 1 nagyobb mandarin (vagy 2-3 kisebb)
    - fél paradicsom
    - 5 dkg edami sajt
    - 2 dkg mogyoró
    - fél fej lilahagyma
    - fél citrom leve
    - só
    - bors
    - 2-3 ek extra szűz olívaolaj
    - 1 ek balzsamecet
    - mandarin leve

  • Rizsben sült tojás

    Hozzávalók: 25dkg rizs, 1 közepes fej hagyma 1 húsleveskocka, 2 evõkanál paradicsompüré, 10dkg reszelt trappista sajt 8 tojás só, 2evõkanál olaj.

  • Cukkínisaláta

    A nagy uborkához hasonló, sötétzöld cukkínit meghámozunk, hosszában kettévágjuk és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk és egy edénybe téve besózzuk.

  • Szárazbab fõzelék

    1/2 liter válogatott, megmosott fehér babot lehetõleg folyóvízzel, egy fazékba fölteszünk fõni, egy darab disznóhús, füle, vagy lábával. A babnak legalább 3 óra kell, míg puha lesz s többször kell utána nézni, a víz hamar beforr s mindig utána kell önteni.

  • Tojásos-sonkás rakott tészta

    Tojásos-sonkás rakott tésztaA tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig. A tojásokat keményre főzzük. A gépsonkát kockára vágjuk. Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük.

  • Betyáros tarhonya

    Hozzávalók: fél kg Sertéspörkölt, 25 dkg tarhonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, negyed kiló krumpli, só, 1 kk pirospaprika, 2 zöldpaprika.

  • Parmezános májszeletek

    Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 2 db egész tojás, 1 dl tej, 10 dkg reszelt parmezán sajt, mokkáskanálnyi törött bors, mokkáskanálnyi majoránna, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Curry-s rántotta

    Hozzávalók: 3db tojás, 1 kis fej hagyma, sajt reszelve, 1 csapott kávés kanál curry, fél kávés kanál chilisbab fûszer,1 kávéskanál foghagymapor, 1 nagy evõkanál tejföl, maradék páriszi v. sonka, csipet só bors.

  • Olaszos tészta

    Hozzávalók:

    Kockázott baconszalonna, friss csiperke gomba, 3-féle sajt -ebbõl egy füstölt legyen, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, fõzõtejszín, szarvacska tészta

  • Sárgadinnye krémleves

    Hozzávalók:

    - 1 kg érett, zamatos sárgadinnye
    - 2 dl tejföl
    - 5 dkg gépsonka
    - 5 dl tej
    - diónyi vaj
    - kakukkfû
    - szerecsendió
    - õrölt bors
    - só

  • Burgonyafánk

    Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg áttört, fõtt burgonya, 4 dkg vaj, 4 tojássárga, 0,5 dl tej, 2 dkg élesztõ, olaj a sütéshez.

  • Krumplipogácsa - köret

    A krumplit héjában sós vízben megfõzzük, héját lehúzzuk, áttörjük. Bele 1 tojás, só, és annyi liszt, hogy tésztává álljon össze.

  • Füstölt halsaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt hal pisztráng, lazac vagy makréla), 1 alma, 1 kisebb kígyóuborka (kb. 15 dkg), 1 kis fej hagyma, 4 evõkanál tejföl, 3 evõkanál majonéz, csipetnyi só, csipetnyi fehér bors, pár csepp citromlé, paradicsom, tojáskarikák, uborkakarikák és kapor a díszítéshez.

  • Burgonya-gombóc

    Puhára fõzünk négy-öt középnagyságú burgonyát a héjában s még forrón átnyomjuk a szitán.

  • Vargabéles

    VargabélesA cérnametéltet sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük, és félretesszük. A mazsolát vízben beáztatjuk. A túrót, 5 dkg cukrot, a puha vajat, reszelt citromhéjat, és a tojások sárgáját jól kikeverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Egy kisebb méretű tepsit alaposan kivajazunk. A túrót összekeverjük a cérnametélttel, a mazsolával (vagy meggyel), végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A masszát beleöntjük a tepsibe, a tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 40-50 percig süssük.

  • Tejszines csirkeleves

    Tejszines csirkelevesA combokat megmossuk, a vízzel, babérlevéllel, szegfűszeggel, borókabogyóval és a sóval kb. 30 percig főzzük. A sárgarépát, hagymát és a pórét megtisztítjuk, mossuk, félbevágjuk. A fövő leveshez adjuk, és további 30 percig főzzük. Az ananászt leszűrjük, darabokra vágjuk. A megmaradt pórét megtisztítjuk, mossuk, vékony gyűrűkre vágjuk. A mandulapelyhet egy forró serpenyőben aranysárgára pirítjuk, hűlni hagyjuk. A húst kivesszük a levesből, lebőrözzük, kicsontozzuk. A levest leszűrjük. A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és a curryt, 1-2 percig pirítjuk, felöntjük a levessel, és 5 percig főzzük.

  • Dresszinges csirkesaláta

    A csirkemell filét fûszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihûlés után vágja kis kockákra.

  • Körtés felfújt

    Körtés felfújtA felforralt tejbe szórjuk bele a búzadarát, és állandóan kevergetve, közepes tűzön főzzük sűrűre, majd húzzuk le a tűzről. A tojás sárgákat a cukorral, a puha vajjal, a citrom reszelt héjával keverjük fehéredésig, majd dolgozzuk össze a langyosra hűlt tejbedarával. A meghámozott, kisebb kockákra vágott körtéket keverjük össze a mézzel meg a fahéjjal, és a tojásfehérjékből vert habbal együtt lazán forgassuk a tejbedarába. Töltsük kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába, és 180 °C-os sütőben süssük meg. 10 percig pihentessük, és cikkekre vágva tálaljuk.

loading...