Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A húsvéti fõznivaló sonkát egy napig kell hideg vízben áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. Amikor eljön a nagyszombat, a sonkát hideg vízbe feltesszük fõni. Ha felforr a víz, szép lassan fõzzük, de kóstoljuk meg a levét, mert ha nagyon sós, le kell cserélni. Általában a sonka súlyával arányos ideig kell fõzni: ahány kiló, annyi órát. A fõzési idõ függ attól is, hogy milyen korú volt a sertés, amibõl a sonka készül. Ha a csonton felhúzódik a csülökbõr, és hurkapálcával való megszúrásakor a hurkapálca könnyedén belemegy a sonkába, akkor már ne fõzzük tovább. A levében hagyjuk kihûlni, nagy tálon zsugorfóliával becsomagolva. Így fõzzük a kötözött sonkát, csülköt, és a füstölt tarját is. A fõzõlevébõl suhantott levest, árpakásás levest is készítenek, de egyben sok finom böjti étel alapja is.