2024.04.19. - Emma

Húsvéti fõtt sonka

Hozzávalók: 1 db sonka, kötözött sonka, 1 db csülök, 5 db tojás, 1 szál friss torma, paprika, paradicsom, piros retek, lila hagyma;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A húsvéti fõznivaló sonkát egy napig kell hideg vízben áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. Amikor eljön a nagyszombat, a sonkát hideg vízbe feltesszük fõni. Ha felforr a víz, szép lassan fõzzük, de kóstoljuk meg a levét, mert ha nagyon sós, le kell cserélni. Általában a sonka súlyával arányos ideig kell fõzni: ahány kiló, annyi órát. A fõzési idõ függ attól is, hogy milyen korú volt a sertés, amibõl a sonka készül. Ha a csonton felhúzódik a csülökbõr, és hurkapálcával való megszúrásakor a hurkapálca könnyedén belemegy a sonkába, akkor már ne fõzzük tovább. A levében hagyjuk kihûlni, nagy tálon zsugorfóliával becsomagolva. Így fõzzük a kötözött sonkát, csülköt, és a füstölt tarját is. A fõzõlevébõl suhantott levest, árpakásás levest is készítenek, de egyben sok finom böjti étel alapja is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!