2024.04.24. - György

Böjti szilvás gombóc, túróval

Hozzávalók: 30-40 szem szilva, 2 db zsemle, 1 dl tej, 200 g liszt, 1 db tojás, só, 20 g vaj, 250 g házi túró, 2 dl tejföl, porcukor;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A zsemlét tejbe áztassuk be. Ha jól átázott, a felesleges tejet nyomjuk ki, és törjük át. Tegyük hozzá a felütött tojást, a lisztet, egy csipet sót, s gyúrjunk tésztát. Vékonyan kenjük le a felületét vajjal. Félóra pihentetés után lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kisodorjuk. A szilva nagyságának megfelelõ négyzetekre vágjuk. Magozott szilvabefõttet, vagy fagyasztott, kiengedett besztercei kékszilvát csomagolunk a tésztába. Gombócokat alakítunk ki, és forrásban lévõ vízben kifõzzük. Ha feljön a tetejére a gombóc, akkor jó. Leöblítjük, majd olvasztott vajban átforgatjuk, és túrót morzsolunk a tetejére. Tejfellel gazdagon meglocsoljuk, vaníliás porcukorral megszórva fogyasztjuk. Sósan is igen finom.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!