rss
  • Kolbászos káposztaleves recept

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:
    40 dkg savanyú káposzta, 2-3 dl savanyúkáposzta-lé, 15 dkg kolbász vagy debreceni (esetleg virsli), 2 dl tejföl, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evõkanál só, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafû), 1-1 késhegynyi õrölt koriander és mustármag;

    loading...

    Elkészítés:

    A savanyú káposztát (csak ha túl savanyú) kimosom, majd apróra vágom. A kolbász bõrét lehúzom, és a kolbászt felkarikázom. A nagyon finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd rádobom az apró káposztát, és állandó keverés közben megpirítom. Ezután ráhintem a lisztet, és együtt pirítom tovább néhány percig. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ráöntök 3 dl vizet, és gyorsan simára, csomómentesre keverem. Ezután a tûzre visszatéve még ráöntök 7 dl vizet, felforralom, és pár percig fõztöm. Beleteszem a kolbászkarikákat, és beleszórom az összes fûszert. Fedõ alatt, kis lángon fõzöm. Ha a káposzta megpuhult, akkor a levesbõl kiveszek egy kis merõkanálnyit, amit a tejföllel simára keverek, és visszaöntve ismét felforralom. Ezután annyi káposztalével öntöm fel, amennyitõl kellemesen savanykás (de nem savanyú) lesz. (Ha nincs káposztalé, kevés citrommal vagy ecettel ízesítem a levest.) Egy csipet cukor biztosan jót fog tenni az ízének. Ugyanez a leves elkészíthetõ kapros változatban is, akkor viszont nem teszek bele csombort, koriandert és mustármagot, hanem csak egy jó nagy csokor friss zöld kaprot. (Az említett fûszerek elnyomnák a kapor friss aromáját.)


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szilveszteri lencseleves

    Szilveszteri lencselevesEgy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat. És már fogyaszthatjuk is :)

  • Panettone

    Hozzávalók a tésztához: 3 dkg élesztõ, kb. 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg mazsola, 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs.

  • Tojásos kukorica leves

    Hozzávalók: 1 doboz (250 g) kukoricakonzerv, 1 l csontleves vagy erõleves (kockából a legegyszerûbb), 1 körömnyi gyömbér, 1 csipet zellersó, só, 1 mokkáskanál fehér bors, 1 ek. saké (rizspálinka) vagy semleges fehér pálinka (pl. vodka), 2 dkg kukorica- vagy rizsliszt, 2 egész tojás, petrezselyem.

  • Töltött fasírt

    Töltött fasírtA hozzávalókat összekeverjük, majd a kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett őzgerinc-formájú tepsibe beletesszük a fele mennyiségű húst. Erre helyezzük a főtt tojásokat, majd a maradék hússal befedjük. Végül megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával a tetejét. Előre melegített forró sütőbe tesszük, és amikor már levet eresztett a hús, lassú lángon folytatjuk a sütést kb. 45-60 percig. Célszerű alufóliával letakarni sütés közben, hogy ne száradjon ki a fasírozott. Időnként lehet ellenőrizni, hogy átsült-e vagy még folytatni kell a sütést.

  • Erdélyi fatányéros

    Hozzávalók: 25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 16 dkg füstölt szalonna, paprika, 5 dkg liszt, 2 dl olaj, só, friss saláták, hasábburgonya.

  • Rakott padlizsán

    Hozzávalók:

    - 2 ek étolaj
    - 3 ek olívaolaj
    - 0.5 kg ropogós padlizsán
    - 4 dkg vaj
    - 3 ek liszt
    - 6 dl forró tej
    - 2 csipet só
    - 1 mokkáskanálnyi szerecsendió
    - 1 mokkáskanálnyi õrölt színes bors
    - 2 dl tejszín
    - 10 dkg reszelt trappista sajt
    - 2 szál rozmaring bóbita
    - 5 szál kakukkfû
    - 4 szem közepes burgonya
    - 1 piros húsos paprika
    - 2 szem nagyobb paradicsom
    - 2 gerezd fokhagyma
    - só

  • Palacsintatészta

    Hozzávalók (2 adagra): 3 tojás, 1 evõkanál natúr szójatejpor, 1/2 kávéskanál sütõpor, 1 dl tejszín, kevés víz, só vagy édesítõ.

  • Sonkás kocka

    Hozzávalók: 50 dkg száraztészta (bármilyen lapos formájú), 20 dkg apróra vagdalt fõtt, füstölt hús (sonka, tarja, csülök), 3 db tojás, 1 dl tejföl vagy tejszin, 1 kk só, késhegynyi õrölt bors, 1 ek zsiradék;

  • Barbecue csirke

    Hozzávalók:

    2 konyhakész csirke, 1 paradicsom, 1 fej hagyma, 5 evõkanál olaj, bors, só, 1 teáskanál rózsapaprika, 1 teáskanál csípõs mustár

  • Colbert-vaj

    Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 citrom leve, 1-1 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem és tárkony, 1 evõkanál sülthúslé, só, törött bors.

  • Vöröskáposztás rakott puliszka

    Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 közepes fej vöröskáposzta, 3 ek olaj, 1 ek vaj, 1 ek só, vegeta.

  • Vörösboros pusztapörkölt recept

    Hozzávalók:
    60 dkg marhalábszár, 50 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes fûszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 2 dl száraz vörösbor, 10 dkg sertészsír, õrölt kömény;

  • Habos epres lepény

    Hozzávalók:

    5 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, sütõpor, lekvár, 1/2 kg eper, 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor

  • Egyszerû narancsos csirke

    Hozzávalók:

    - csirkecombok
    - olaj
    - narancsok vagy 100%-os narancslé
    - fokhagyma
    - só

  • Májusi desszert

    Hozzávalók: 50 dkg száras, korai cseresznye, 2 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 2-2,5 dl tej, evõkanálnyi meggylekvár, evõkanálnyi kristálycukor, mokkáskanálnyi törött fahéj, csipet só, 4 szem összetört szegfûszeg;

  • Ádám torta

    Hozzávalók: 1 fonott kalács, 8 dl tej, 4 teáskanál liszt, 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 tasak vaní1iáscukor, 20 dkg meggy, 10 dkg mogyoró, 1 tasak csokoládés pudingpor; A díszítéshez: tejszínhab, apróra tört mogyoró, meggyszemek;

  • Halfasírt

    Hozzávalók:

    - 400 g bundájától megszabadított rántott hal
    - 2 db kis konzerv sûrített paradicsom
    - 1 tojás
    - 1/2 csésze apróra vágott újhagyma
    - 1/2 citrom reszelt héja
    - só
    - bors

  • Tavaszi rakottas

    Hozzávalók: 30 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó, 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 db zöld, zsenge karalábé, 3 db közepes burgonya, 1 db tojás, 2 pohár tejföl, 1 kávéskanál curry, 10 dkg füstölt vagy trappista sajt, 1 kávéskanál vaj, só, vegeta;

  • Kenyérben sült sonka

    Hozzávalók: 1 kb 1 kilós fõtt sonka, csülök, tarja stb, fél kg liszt, 2 dkg élesztõ, 1 kanál olaj, 1 mk só, 2 kk cukor, 1 dl tej, 2 dl víz.

  • Borjúbecsinált

    Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 csésze mélyhûtött vegyes zöldség, tavasszal ugyanennyi borsó, kockára vágott új karalábé, darabokra vágott spárga, 3 kanál olaj, kevés liszt, só, csipet bors, pár, csepp citromlé.

loading...