rss
  • Citromos rizs

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 40 dkg gomba, 25 dkg gyors rizs, 1 citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evõkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, cukor, õrölt fekete bors, a tálaláshoz 1 evõkanál marinált paradicsompaprika-csík.

    Elõkészítése: egy ek. olajon sárgára fonnyasztom a megpucult és finomra vágott vöröshagymát, majd ráteszem az ugyancsak megpucult és felszeletelt gombát. Megsózzuk, rászórok egy kávéskanálnyi reszelt citromhéjat és egy pici õrölt fekete borsot, belekeverem a összetört fokhagymát és a apróra vágott petrezselyemzöldet, majd lefedve, víz hozzádása nélkül puhára párolva, zsírjára sütöm.

    Elkészítése közben a rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem és a maradék olajon üvegesre futtatom. Végül a gombához keverem, a citrom kicsavart és átszûrt levét rálocsolom, majd annyi vizet öntök rá, amennyi az étel térfogatának a duplája. Fel forraljuk, és az elõ fûtött sütõbe téve jól fedõ alatt addig párolom, ameddig a rizs az összes folyadékot fel nem szívja. Felszolgálás elõtt villával finoman felkeverem, és ha kell, utána hozzá adjuk a sót. Szervírozáskor a paprikacsíkokkal díszítem.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ananászos narancssaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 1 db ananász, 4 db narancs, 40 g mandula, 300 ml Fanta, a díszítéshez tejszínhab.

  • Gyümölcslepény

    Hozzávalók: 1 kg meggy, vagy alma, vagy ribiszke, vagy szeder, 1 tk. fahéj, 1 mk gyömbér, 1 mk bazsalikom, 1 mk édeskömény, 1 mk szegfûszeg, 15 dkg zabliszt, 15 dkg kölesliszt, 10 dkg hajdina (egészben), 10 dkg köles (egészben), 4 ek olaj, 2 ek olaj a tepsi aljára, 1 mk borkõpor, 1 mk szódabikarbóna, 2 ek lenmag.

  • Gombás melegszendvics

    Hozzávalók: 4 ek. olaj, 5 dkg szeletelt császárszalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 1 csapott kk. só, 1 mk. bors, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 3 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 10 szelet négyzet alakú szendvicskenyér.

  • Mazsolás vanília leves

    Hozzávalók: másfél liter tej, fél csésze rizs, 1 vanília rúd vagy aroma, 3 evõkanál cukor, 1 db tojássárgája, 1 evõkanál liszt, 1 csomag mazsola.

  • Sajtos karfiol

    Hozzávalók: 1 kg karfiol, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, só.

  • Csokis tallér

    Hozzávalók:

    - 1 tábla étcsokoládé
    - 15 szem mogyoró
    - 0.3 dl tejszín

  • Borsos csirke

    Hozzávalók: 1,5 kg-os konyhakész csirke, 1 evõkanál olívaolaj, 1,5 kávéskanál feketebors; 2 evõanál szójaszósz, 1 evõkanál borecet, 4 újhagyma, 1 gyömbérgumó (vagy örölt gyömbér), 1 kávéskanál só.

  • Citromos mártás

    Hozzávalók: 1/2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 1/2 csokor finomra vágott citromfû levél, 150 g sima joghurt csipetnyi cukor, 1 piros húsú aprított chilipaprika, só, bors.

  • Fahéjas csiga

    Fahéjas csigaA hozzávalókat kenyérsütőgépbe tesszük az előírtaknak megfelelően, és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor kész a dagasztás, lisztezett deszkára tesszük, négyzetre nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjas kristálycukorral úgy, hogy a tetején hagyunk egy 1 cm-es csíkot üresen, hogy a tészta jól zárjon, majd feltekerjük. A tekercset éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és előre kivajazott tepsibe fektetjük őket nem túl szorosan. Ezt követően meleg helyen kb. 30-45 percig kelesztjük, majd előre melegített 200 fokos sütőben készre sütjük.

  • Fahéjas csemege

    Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg hámozott, õrölt mandula, fél citrom leve, 1 mokkáskanálnyi õrölt fahéj, kevés szódabikarbóna, liszt.

  • Karfiolleves

    Hozzávalók: 1 kg karfiol, 3 dkg zsír, 3 dkg liszt, petrezselyemzöld, 4 ek tejföl, só.

  • Táplálkozásunk is befolyásolja a vérnyomásunk alakulását

    Vérnyomásértékeink alakításában táplálkozási szokásaink aktív szerepet vállalnak. Kutatások igazolják, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdõ és Vér Intézete által kifejlesztett DASH diéta követésével csökkenthetõ a magas vérnyomás, illetve megelõzhetõ a betegség kialakulása.

  • Kacsamell sajttal, almával

    Hozzávalók: 2 kacsamell, 2 alma, 1 evõkanál cukor, 5 dkg vaj, 20 dkg natúr krémsajt, 1 dl édes fehérbor, 1 evõkanál olívaolaj, só, frissen õrölt fekete bors.

  • Narancsleves almával, fõzés nélkül

    Hozzávalók: 50 dkg narancs, 50 dkg édeskés alma, 4 dl narancslé, 10 dkg porcukor, õrölt búzacsíra.

  • Zöldborsófõzelék

    Hozzávalók: 2,5 kg hüvelyes, vagy 75 dkg kifejtett zöldborsó, 3 ek étolaj, 6 dkg liszt, 1,5 dkg só, 3 dkg cukor, 1 csomó zöldpetrezselyem.

  • Kínai palacsinta

    Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl tej, 1,2 dl szódavíz, só.

  • Majonézes sárgadinnye

    Hozzávalók: 1 középnagyságú cukordinnye, 15 dkg eidami sajt 1 cm-es kockákra vágva, 1 tcs. darabolt ananász (konzerv), 6 ek. majonéz, 1 ek. friss mentalevél.

  • Csokisrúd

    Hozzávalók:

    - 10 dkg kókuszreszelék
    - 10 dkg kakaópor
    - 20 dkg porcukor
    - 5 dkg zselés cukor
    - 10 dkg mazsola
    - 15 dkg darált dió
    - 25 dkg háztartási keksz
    - 25 dkg margarin

  • Keleti paradicsomleves

    Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evõkanál vaj, 1 liter paradicsomlé, 2 babérlevél, só, õrölt bors, cukor. A betétnek: 1 tojás, liszt, só.

  • Marinált mozzarella

    Hozzávalók: 2 db mozzarellasajt (kb. 30 dkg), 1 evõkanál vörös bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál borecet, 4 evõkanál olívaolaj, 1-1 csokor friss oregánó és kakukkfû, 1 kicsi uborka, 1 kis fej radicció-saláta.