rss
  • Borsos tokány

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 60 deka sovány marhahús, 5 deka füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika,, késhegynyi törött bors,só.

    A 60 deka sovány marhahúst és 5 deka füstölt szalonnát kisujjnyi vékony szeletekre vágunk. A szalonnát kisütjük és leszûrjük a zsírját. Ha kevésnek találjuk ezt a zsírt hozzátesszük a rendes zsírhoz és egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk benne. Hozzáadjuk a húst és átsütjük, majd kevés vízzel felengedve megpároljuk. Fûszerezzük paradicsommal, zöldpaprikával, egy késhegynyi törött borssal. Így lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára lesütjük. Ekkor hozzáadjuk a kisütött szalonna darabokat, pár percig ezzel is sütjük és ismét felöntjük pici vízzel, amivel további 10 percig pároljuk. Aki sûrûbben szereti a levét, a zsírját sütéskor kevés liszttel meghintheti.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Magos-burgonyás pogácsa

    Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 25 dkg burgonya, 45 dkg liszt, 25 dkg vaj/ margarin, 2 tojássárgája, 2 evõkanál tejföl, 10 dkg tisztított napraforgómag, 1 tojás a kenéshez.

  • Hagymás-sonkás krumplisaláta

    Hagymás-sonkás krumplisalátaA burgonyát héjában megfőzzük, majd megvárjuk amíg teljesen kihűl. A tojás sárgáját habosra keverjük a sóval, a cukorral, a mustárral és a borssal, majd folyamatos keverés mellet apránként hozzácsorgatunk annyi étolajat, amennyit felvesz. (A fehérjét is bele lehet darabolni a salátába.) A burgonyát megpucoljuk, az újhagymát felkarikázzuk a zöldjét is felhasználva. A sonkát kockákra vágjuk, majd összekeverjük a majonézzel és a hagymával. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott burgonyát is, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.

  • Fokhagymás füstölt csülökfalatok

    Hozzávalók: 1 fõtt füstölt csülök, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evõkanál finomliszt, -1 dl tej (vagy csülökfõzõlé), ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi csípõs paprika, 1 evõkanál mustár.

  • Húsgombócos raguleves

    Húsgombócos ragulevesA hagymát apróra vágjuk, majd kevés zsíron megpirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, kivéve a burgonyát, mert azt csak a vége felé tesszük bele. Kevés cukrot, sót és pici ételízesítőt adunk hozzá. A darált húst a tojással, az aprított petrezselyemmel, ízlés szerinti sóval, borssal összekeverjük. Apró gombócokat formázunk belőle, majd félretesszük. Amikor félig megfőttek a zöldségek a levesben, hozzáadjuk a burgonyát, illetve a gombócokat, és az egészet készre főzzük.

  • Balalaika Cocktail

    Shakerben összerázzuk, és elõhûtött koktélospohárba szûrjük.

  • Kínai sült banán

    Hozzávalók: 1 liter étolaj, 2 db közepes méretû banán, keményítõ, méz, 1 tojás sárgája, 10 ek víz, finomliszt, sütõpor.

  • Színes rizssaláta

    Hozzávalók:

    1 zacskó elõfõzött rizs, 2,4 dl majonéz, salátaolaj, 1 kisebb uborka, 2 zsenge sárgarépa, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikom, só, õrõlt fehérbors

  • Paradicsomos zöldbabsaláta

    Hozzávalók: 60 dkg konzerv zöldbab, 2 evõkanál ketchup, 4 evõkanál olaj, 2 evõkanál 5%-os ecet, 2 késhegynyi õrölt feketebors, 1 csomó metélõhagyma, só.

  • Bazsalikomos házi tészta

    Hozzávalók: 10 dkg rétesliszt, 2 tojás, 2 kanál víz, 1 kanál bazsalikomos olaj.

  • Sajtleves

    Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, fél liter tej, 15 dkg reszelt sajt, 2 kifli, szerecsendió, fehér bors, só.

  • Cukkínisaláta

    A nagy uborkához hasonló, sötétzöld cukkínit meghámozunk, hosszában kettévágjuk és magos részét kikaparjuk.

  • Walesi szendvics

    Hozzávalók: kenyér szeletek, 12 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl sör.

  • Pina colada

    Hozzávalók 1 pohárhoz:

    4 cl fehér rum, 2 cl kókuszlikõr, 1 dl ananászlé, 2 cl tejszín, 4 jégkocka, néhány ananászbefõtt kocka

  • Alfredo tészta

    Hozzávalók: 50 dkg tészta (penne, spagetti...), 15 dkg frissen reszelt parmezán sajt, 3,2 dl tejszín, 9 dkg sütõmargarin, 3 evõkanál felaprított, friss petrezselyem, só, bors, kakukkfû;

  • Eperkrémleves

    Hozzávalók: 4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 30 dkg eper, 10 dkg kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, fél csomag vaníliás cukor.

  • Sós rudacska

    Hozzávalók:

    A süteményhez:

    - 30 dkg liszt
    - 20 dkg margarin
    - kb. 2 dl tejföl
    - 1 tk só

    A díszítéshez:

    - 1 tojás
    - kb. 20 dkg sajt
    - sajt
    - szezámmag
    - mák vagy köménymag a szóráshoz

  • Gomba paprikás

    Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 600 gr gomba, 1 gerezd fokhagyma, Teáskanál õrölt paprika, Só, bors, babérlevél, Kis doboz tejföl, 2 evõkanál liszt, 1 húsleves kocka;

  • Remulád mártás

    Hozzávalók: 50 g ecetes uborka, metélõhagyma, petrezselyemzöld, 5-6 tárkonylevél, 3-4 capribogyó, 150 ml majonéz kevés porcukor, só, 100 ml tejföl, mustár,citromlé, fehérbor.

  • Tojáshabos fasírt

    Hozzávalók : 1 kis fej vöröshagyma, 1 evõkanál olaj, 50 dkg darált sertéshús (lehet a fele marha vagy szárnyas is), 1 tojás, 2 dl tej, 1 zsemle, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, õrölt bors, a töltelékhez: 10 dkg mélyhûtött zöldborsó, 10 dkg gépsonka, 4 tojás, 1 evõkanál olaj, a tetejére: 1 tojásfehérje, 1 evõkanál zsemlemorzsa.

  • Mustáros-mézes csirkemellek

    Mustáros-mézes csirkemellekAz apróra vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, a serpenyőbe dobunk egy darabka vajat, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, fehéredésig sütjük minden oldalát. (De hagyhatjuk egész szeletekben is.) Aláöntjük a bort, 1 percig erősebb lángon forraljuk, míg az alkohol elpárolog belőle. Hozzáadjuk a mézet, mustárt, reszelt gyömbért, chilipelyhet, 1-2 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük a főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt összefőzzük. Ha nem sűrűsödne be kellőképpen egy evőkanál liszttel sűrítjük. Közben megfőzzük a rizst.