rss
  • Borsos tokány

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 60 deka sovány marhahús, 5 deka füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika,, késhegynyi törött bors,só.

    A 60 deka sovány marhahúst és 5 deka füstölt szalonnát kisujjnyi vékony szeletekre vágunk. A szalonnát kisütjük és leszûrjük a zsírját. Ha kevésnek találjuk ezt a zsírt hozzátesszük a rendes zsírhoz és egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk benne. Hozzáadjuk a húst és átsütjük, majd kevés vízzel felengedve megpároljuk. Fûszerezzük paradicsommal, zöldpaprikával, egy késhegynyi törött borssal. Így lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára lesütjük. Ekkor hozzáadjuk a kisütött szalonna darabokat, pár percig ezzel is sütjük és ismét felöntjük pici vízzel, amivel további 10 percig pároljuk. Aki sûrûbben szereti a levét, a zsírját sütéskor kevés liszttel meghintheti.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szilvaleves

    Hozzávalók:

    - 1 kg szilva
    - pár szem szõlõ
    - 1-1,4 l víz
    - 2 dl tejszín
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 6 evõkanál kristálycukor, méz vagy édesítõ
    - 1 evõkanál liszt
    - csipet só
    - szegfûszeg
    - fahéj
    - citromlé

  • Piros-fehér-zöld savanyúság

    Hozzávalók: 60 dkg zöld és piros chili paprika, 20 dkg mogyoróhagyma, 1 dl tárkonyecet, 8 ek. cukor, 12 ek. só.

  • Sült hot dog

    Hozzávalók: 8 db stangli (egyenes kicsi kifli), 8 kicsi virsli, 1 evõkanál mustár, 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, 1 gerezd fokhagyma;

  • Sajttal töltött csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt rokfort, 2 db egész tojás, 1 evõkanál tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál curry-por, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz;

  • Karfiolpörkölt

    Hozzávalók: három ek. olaj, 80 dkg karfiol, egy nagy fej hagyma, só, 2 ek paprika.

  • Brokkolisaláta mustáros-tojásos öntettel

    Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evõkanál olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evõkanál 5%-os borecet, só.

  • Vegyes, vagy olasz saláta

    Megfõzünk puhára 12 deka száraz babot ugyanannyi lencsét, 3-4 burgonyát és leszûrve, megtisztítva kihûlni hagyjuk.

  • Almabor

    Alapadag: 1 kg alma, 1 kg cukor, 5 l. víz.

  • Márványsajtos quesadilla

    Hozzávalók: a barackos salsához: 1 õszibarack konzerv, 2 nagyobb zöldhagyma felkarikázva, 1 ek limelé/citromlé, 1 tk só, 1 chilipaprika finomra aprítva; a töltelékhez: 1 csésze (kb.60 g) összemorzsolt márványsajt, 1 ek reszelt trappista, 3 ek darált dió, 1 nagyobb zöldhagyma felaprítva; 8 tortilla.

  • Borsóleves húsosan

    Borsóleves húsosanA husit felkockázzuk, olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a borsót és a zöldségeket. Felöntjük őket vízzel, majd fűszerekkel ízesítjük. Ha a hús és zöldség is megpuhult, akkor elkészítjük a rántást kb. 2 kanál lisztből kevés olajjal, ha megpirult, pici pirospaprikát adunk hozzá és besűrítjük vele a levest. A tojásokból a liszttel, pici sóval a szokásos módon nokedlit készítek és beleszaggatjuk a levesbe és ha a nokedli puhára főtt, elkészült a leves. Ha konzervből üveges borsóból készítjük, akkor előbb a répát megfőzzük, beleszaggatjuk a nokedlit, majd a rántás jön és csak utólag adjuk hozzá a borsót, mivel már meg van főve, hogy ne főjjön szét.

  • Balín-aprópecsenye

    Hozzávalók: 60 dkg filézett balín, 40 dkg újburgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, étolaj, só, õrölt fehérbors.

  • Rakott zöldbab

    Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 6 db tojás, 15 dkg sonka, 1 pohár tejföl, reszelt sajt, só és vaj.

  • Ágyon sült kacsa

    Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 80 dkg burgonya, 15 dkg rizs, 8 dkg zsír, 1 kis fej vöröshagyma, kávéskanál pirospaprika, törött bors, só.

  • Zsemlegombóc

    ZsemlegombócA szikkadt zsemléket apró kockákra kell vágni/tépni és jó alaposan meglocsolni a tejjel. A tojásokat habosra kell verni és hozzáönteni a masszához, majd meghintjük a liszttel. A hagymát kis olajon meg kell dinsztelni és ezt is a masszához adni. Megsózzuk, ízlés szerint megfűszerezzük és közepes gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a gombócok a víz felszínére. Amikor kiszedjük, hagyjuk külön megszikkadni őket, mert ha egymásra halmozzuk, akkor széttörik.

  • Olasz spagetti-leves

    Hozzávalók: 2 db közepes burgonya, 2 db kemény paradicsom, 2 fej hagyma, 2-3 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg spagetti, 10 dkg parmezán, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, 1 kávéskanál olasz fûszerkeverék, csipetnyi curry, 1 kávéskanál olaj.

  • Amerikai ananászos süti

    Hozzávalók: 2,5 dl barnacukor, 2,5 dl liszt, 3 tojás, 6 dl összeturmixolt ananászbefõtt a levével együtt, vanília, 1 teáskanál sütõpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 25 dkg natúr sajtkrém, 2 púpos evõkanál porcukor, durvára vágott dió.

  • Hagymaleves

    Kisegítõ levesnek néha ez is jó, egész egyszerû, de jól elkészítve elég ízletes. Úgy mint a paprikáshoz, finomra vágott kis fej vereshagymát sárgára pirítunk, fél kávéskanál rózsapaprikát teszünk hozzá és kevés liszttel behintjük, meleg vízzel felöntve jó sokáig fõni hagyjuk.

  • Lencseleves húsgombóccal

    Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 kis fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 3 szál sárgarépa, 2 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 ek. liszt, 1 tk. cukor, 25 dkg. darált hús, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, fél tk. szárított majoránna, szerecsendió, negyed liter húsleves, ízlés szerint só, õrölt bors.

  • Rántott süllõ

    Hozzávalók: kb 1 kg süllõ (fiatal fogas tisztítva), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.

  • Szûzszeletkék nyárson sütve

    Hozzávalók: 40 dkg sertés szûzpecsenye, 16 dkg kövér szalonna, 8 csemegehagyma, 2 nagy zöldpaprika, 1 mk õrölt borsikafû, 1 mk õrölt kakukkfû, 2 ek olaj, só.