2024.04.24. - György

Receptkönyv Haydn kulináris utazásaival

Bécs - Joseph Haydn kedvenc receptjeit is tartalmazza az a szakácskönyv, amelyet a közelmúltban mutattak be a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban.

A kötet szerzõje, Thomas Freudensprung osztrák színész és hobbiszakács 108 korabeli receptet gyûjtött össze, utalva a nagy zeneszerzõ 108 szimfóniájára. Az ORF magyar nyelvû honlapján található beszámoló szerint az olvasók tulajdonképpen egy kulináris idõutazáson vehetnek részt a könyv segítségével.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A leírt ételkülönlegességek, amelyek között hagyományos magyar, pannon, burgenlandi, bécsi és angol fogások találhatók a mai kor ízlésvilágához igazítva, azokból a régiókból származnak, amelyekben Haydn gyakran megfordult, illetve élt. A 204 oldalas, Kochen macht Haydn Spass címû könyv számos korabeli, részben a zeneszerzõhöz kötõdõ anekdotával fûszerezi az étkezési szokások bemutatását. Egyebek között kiderül belõle, hogy a zeneszerzõ imádta az édességet - köztük a marcipánt és a csokoládét -, mi több, szenvedélyes horgász volt.

A könyvhöz CD-lemez is tartozik, amelyrõl Haydn asztali zenéje szól: a darabok hossza elárulja, hogy annak idején mennyi idõt szántak az egyes fogások elfogyasztására.

A kötet megjelentetésére a zeneszerzõ halálának kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülõ Haydn-emlékév szolgáltatta az alkalmat.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!