2024.03.19. - József, Bánk

Narancstorta

Elkészítés:

1. A torta tésztájához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl) meg a vizet hozzáadjuk. A sütõporral összeforgatott lisztet belekeverjük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az elõzõekbe forgatjuk. Egyenletesen egy margarinnal kikent, belisztezett 23 cm átmérõjû tortaformába vagy szívformába simítjuk. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütõben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.

3. A krémhez a narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 dl) lábasba töltjük. A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel, kevergetve pár perc alatt sûrûre fõzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A margarint elõször magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk. A kihûlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és 2-3 evõkanál narancslével mindegyiket meglocsoljuk. Ezután krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belõle.

4. A torta oldalára szánt mandulát egy serpenyõben aranybarnára pirítjuk, hûlni hagyjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk. Betesszük a hûtõszekrénybe, hogy egy kissé megdermedjen.

5. A torta tetejét tejszínhabbal és narancsgerezdekkel díszítjük.

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
25 dkg kristálycukor
1 narancs
4 evõkanál forró víz
1 csomag sütõpor
20 dkg finomliszt

A forma kikenéséhez:
margarin
finomliszt

A krémhez:
2 narancs
2 csomag fõznivaló vanília ízû pudingpor
20 dkg kristálycukor
2 tojás
5 dl tej
20 dkg sütõmargarin

A tészta locsolásához:
6-9 evõkanál narancslé

A torta oldalának díszítéséhez:
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula

A tetejére:
2 dl habtejszín
1 narancs
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!