Ennek a sokféle jó tulajdonsággal rendelkezõ zöldségnek Nyíregyházán egy egész könyvet szenteltek, melyben Szarka László nagyváradi kutató-termesztõ gyûjtése alapján a termesztési tudnivalók mellett 35 féle, padlizsánból készült ételkülönlegesség receptjét is megtalálják.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Amiért a laikusoknak is ajánlják a könyvet: a padlizsán rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a magas koleszterinszint kialakulása ellen, a benne lévõ fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktõl és ezáltal rákellenes hatásúak. A padlizsán gazdag ásványi anyagokban (kálium, foszfor, kalcium) és vitaminokban (C-, B1-, B2-, E- és P-vitamin).
Az indiai természetgyógyászok vérképzõ, vizelethajtó, emésztést fokozó, az öregedési folyamatot csökkentõ hatása miatt is javasolják a padlizsán fogyasztását. Ráadásul magas rost- és alacsony kalória tartalma miatt a fogyni vágyók ideális zöldségféléje.