80 dkg liszt, 3 dkg élesztõ, 1 db tojás, 8 dkg ráma vagy vaj, 4-5 dl tej, 5 dkg mazsola, só.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mazsolát elõzõleg megmossuk és 5 percig langyos, édes vízben áztatjuk, majd a lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.
A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, letakarjuk, és védett langyos helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belõlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk (lehet 60 perc is).
Közvetlenül a sütés elõtt tejes tojássárgájával megkenjük. Elõmelegített, nem túl forró sütõbe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsibõl még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni.