2024.04.18. - Andrea, Ilma

Fonott kalács

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 3 dkg élesztõ, 1 db tojás, 8 dkg ráma vagy vaj, 4-5 dl tej, 5 dkg mazsola, só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megszitált, langyos lisztet mély tálba helyezzük, és közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztõt kevés langyos, cukros tejben elkeverünk, beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük. Közben a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzá-, keverjük, majd a megkelt kovászhoz öntjük.

A mazsolát elõzõleg megmossuk és 5 percig langyos, édes vízben áztatjuk, majd a lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.

A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, letakarjuk, és védett langyos helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belõlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk (lehet 60 perc is).

Közvetlenül a sütés elõtt tejes tojássárgájával megkenjük. Elõmelegített, nem túl forró sütõbe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsibõl még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni.
Fonott kalács
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!