2024.03.29. - Auguszta

Fûszeres diós-mézes torta

Hozzávalók:

1 dl fõzõmargarin, 2,5 dl méz, 2 db tojás, 5 dl liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál fahéjpor, 1/2 teáskanál õrölt szegfûbors, 1,5 dl víz, 2 dl apróra vágott dió, a mézes krémhabhoz: 2 dl méz, 2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál vanília
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy elektromos mixerrel, nagy sebességfokozaton addig verjük a fõzõmargarint, a mézet és a tojásokat, míg könnyû, pihés állagú nem lesz. Keverjük össze a lisztet, a sütõport, a szódabikarbónát, a sót és a fûszereket. Ezt kis adagokban, a vízzel váltakozva keverjük a mézes keverékhez.

Minden adag hozzáadása után keverjük simára, végül adjuk hozzá a diót. Egy kb. 25 x 35 x 5 cm-es, kizsírozott és meglisztezett tepsiben süssük meg, 175° C-on, 35 percig. Az alábbi fehér mézes krémhabbal kenhetjük meg, 4 rétegben. Egy kis lábosban, vízfürdõbe állítva lassan forraljuk fel a mézet.

Egy nagyobb keverõtálban mixerrel (vagy, ha elegendõ türelmünk van, réz habverõtálban kézi habverõvel) verjük kemény, de nem száraz habbá az összekevert tojásfehérjéket, sót és vaníliát. Lassan, kis adagokban, állandó további verés közben öntsük ehhez a forró mézet.

Addig folytassuk a habverést (kb. 5 - 7 percig), míg a hab ismét olyan kemény nem lesz, hogy megtartja az alakját. Az adag kettõ, két rétegben megkent, vagy egy, négy rétegben megkent 20 cm átmérõjû kerek tortához elegendõ.
Fûszeres diós-mézes torta
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!