2024.03.29. - Auguszta

Gulyástörténeti könyv

Budapest - Hiánypótlónak is lehet nevezni Pethõ Máriának a Püski Kiadó gondozásában megjelent könyvét, hiszen egy ismert, ugyanakkor sokak által félreismert étel, a gulyás, a gulyásos hús történetét és változatait követi nyomon.

A mûnek 2008. novemberében volt a bemutatója a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gulyás, pörkölt és paprikás története hazánkban - ez a címe a kötetnek, amelynek címébõl felsejlik a tartalma is. Az író célja - ahogyan az ajánló fogalmaz - nemcsak a fogalmak tisztázása, hanem az is, hogy megvilágítsa a folyamatot, hogyan történt a leghíresebb magyar ételrõl terjedõ információk helytelen irányba tolódása. A szakmai tudás bõvítése mellett nemzeti ételünk méltó helyét jelöli meg gasztronómiai palettánkon - olvasható a múzeum honlapján.

A szerda esti könyvpremieren Csapó Katalin muzeológus méltatta a mûvet, kiemelve annak eredetiségét és hézagpótló voltát.

Pethõ Mária fõiskolai tanár nemcsak a gasztronómiát, a borászatot és a turizmust mûveli-okítja magas fokon, de neves szakíróként is jegyzik a szakmában. Számos tanulmányt írt, ezek között az egyik legérdekesebb egy amerikai témájú szakcikk, amelyben egy kaliforniai borvidéket mutat be.

Évek óta kutatja a szerzõ a különbözõ magyar tájak, régiók, a Szigetköz, az Alföld, a Jászság, a Kunság tipikus ételeit. Egyik nagysikerû munkája a Kárpát-medencei, hagyományosan karácsonykor fogyasztott élelmiszer-alapanyagokat és ételeket taglalja.

Honnan ered a magyar gasztronómiában a gulyás vagy gulyásos hús, illetve a pörkölt és a paprikás "összemosása"? Pethõ Mária az MTI-nek elmondta, hogy a szakma a legendás Venesz-Túrós-féle szakácskönyvbõl eredezteti ezt a téves meghatározást. Azóta mind a szakácsok, mind a háziasszonyok körében az terjedt el, hogy a pörköltöt nem két lépcsõben készítik - ahogyan eredetileg kell, azaz elõször megpörkölik, megfehérítik a húst, majd egy másik lábasban megpörkölik a hagymát valamilyen zsírfélében és utána vegyítik a kettõt - hanem egy lépcsõben, együtt pirítják a zsírt, hagymát és a kockára vágott húst. Pedig ez az eredeti paprikás.

Hajdan a gulyásba csak húst és hagymát tettek, azaz nem zöldséges-csipetkés, tartalmas levesféle volt. Mint Pethõ Mária elmondta, ez a húsos-hagymás változat sokkal könnyebb és egészségesebb étel volt, mint a mai, szó szerint bõ lére eresztett, gazdag, zsíros leves.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!