2024.03.19. - József, Bánk

Juhtúrós töltött pogácsa

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 15 dkg házi vaj, 3,5 dl tej, só, 2 dkg élesztõ, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, 1 közepes nagyságú fõtt burgonya, kevés cukor, bors
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfõzi. Majd a krumplitörõvel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával és az áttört fõtt burgonyával, kihûti.

A lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belõle két evõkanálnyit, belemorzsolja az élesztõt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd.

Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti.

A nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérõjû) kiszaggatja a pogácsákat, a közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát.

Ezután a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütõlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat. A sütõt elõmelegíti. Majd a sütõlemezt a tûzhelybe teszi, és a pogácsákat elõmelegített forró sütõben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti.

Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütõlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi. Sütés után kis idõre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
Juhtúrós töltött pogácsa
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!