rss
  • Burgonyatorta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:


    A tésztához: 1 csomag sütõpor, 3 evõkanál finomliszt, 3 evõkanál zsemlemorzsa, 25 dkg áttört fõtt burgonya, 25 dkg porcukor, 4 db tojás; a krémhez: 20 dkg margarin, 2 evõkanál rum, 4 dkg keserû kakaópor, 25 dkg áttört fõtt burgonya, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

    A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral jó habosra keverjük. Elõször a burgonyát, majd a liszttel és a zsemlemorzsával összekevert sütõport adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát egy margarinnal kikent, belisztezett, 26 cm átmérõjû tortaformába simítjuk. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütõben 160 °C) kb. 30 percen át sütjük, majd hûlni hagyjuk.

    A krémhez a margarint elõször magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A burgonyával, a kakaóporral, a rummal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. A kihûlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül-belül körben is kenjük vele. Néhány órára behûtjük, hogy egy kissé összeérjen.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Karácsonyi burgonya (fenyõchips)

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, olaj a kisütéshez, só.

  • Káposztasaláta

    Egy kg fehér és egy kg vörös káposztát külön-külön meggyalulunk - vagy vékonyra vágunk -, és 2-2 evõkanál sóval meghintve másnapig állni hagyunk. Ezután kicsavarjuk, deszkán szétterítjük, 1 kávéskanál tört köménymaggal és 4 evõkanál porcukorral behintjük. Két dl ecetet ízlés szerint hígítva felforralunk és hûlni hagyjuk.

  • Paradicsomos rizs

    Hozzávalók: 500 g rizs, 7,5 dl húsleves, 10 dkg sûrített paradicsom, 15 dkg vaj, só.

  • Virsli tojással

    Hozzávalók: személyenként 1 pár virsli és 3 tojás, két EK olaj, só, paprika.

  • Gofri

    GofriA tojásokat habosra keverjük a cukorral, az olvasztott vajjal, a tejföllel, majd belekeverjük a lisztet. A csokit aprócska darabokra vágjuk, esetleg durvára reszeljük és a masszához adjuk. A gofrisütőt enyhén kivajazzuk, felforrósítjuk, majd 2 bő evőkanalálnyit teszünk bele a masszából, és sütjük. A tetejére lekvárt, reszelt csokit, vaníliakrémet, porcukrot, stb. teszünk, ha szeretjük. De magában is tökéletesen finom. Ha más ízűt szeretnék, csoki helyett más alapanyagot is rakhatunk a tésztába, ízlés szerint.

  • Német krumplisaláta

    Hozzávalók: 3-4 szem héjában fõtt burgonya, 2 kisebb ecetes uborka, 1 ek olaj, 1 kk mustár, 2 kk ecet, só, bors.

  • Barbecue szósz

    Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 db újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 dl borecet, víz, ketchup, citromlé, chiliszósz, 10 dkg barna cukor, 1 ek õrölt mustármag, 2 ek Worchester szósz, 1-1 mk Cayenne-bors, õrölt fekete bors, bazsalikom, szurokfû, só.

  • Sajtos tejfölös csirkemell

    Sajtos tejfölös csirkemellA csirkemelleket lapjában vágjuk ketté és sózzuk meg. Hevítsük fel a vajat, s a hússzeleteket mindkét oldalukon pirítsuk meg (addig hagyjuk, amíg kifehérednek, s kicsi színt is kapnak). A sütéshez használt vajjal kenjünk ki egy tepsit, majd az alját borítsuk be a hús felével, arra szórjuk rá az összekevert sajt felét, s locsoljuk rá a megsózott tejföl felét. Ekkor mehet rá a maradék hús, majd a sajt, végül a sóval, tört fokhagymával és vágott kaporral elkevert tejföl. A tepsit feddjük le alufóliával, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óra alatt süssük meg. A fóliát levéve, hirtelen pirosra sütjük.

  • Tejszines csirkeleves

    Tejszines csirkelevesA combokat megmossuk, a vízzel, babérlevéllel, szegfűszeggel, borókabogyóval és a sóval kb. 30 percig főzzük. A sárgarépát, hagymát és a pórét megtisztítjuk, mossuk, félbevágjuk. A fövő leveshez adjuk, és további 30 percig főzzük. Az ananászt leszűrjük, darabokra vágjuk. A megmaradt pórét megtisztítjuk, mossuk, vékony gyűrűkre vágjuk. A mandulapelyhet egy forró serpenyőben aranysárgára pirítjuk, hűlni hagyjuk. A húst kivesszük a levesből, lebőrözzük, kicsontozzuk. A levest leszűrjük. A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és a curryt, 1-2 percig pirítjuk, felöntjük a levessel, és 5 percig főzzük.

  • Egyszerû cukormáz

    Hozzávalók: 250 g porcukor, 1-2 evõkanál víz.

  • Leves sült zöldségekbõl

    Hozzávalók: 1 dl Bertolli Extra Vergine Originale olívaolaj, 1 db kisebb méretû sütõtök, 2 szál sárgarépa, 1 db karlábé, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 kis darab póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb zellergumó, 3 db babérlevél, 4 ág kakukkfû, 3 szál rozmaring, só, bors.

  • Parasztos tarhonya

    Hozzávalók:

    0,5 kg tarhonya, 60 dkg comb, 1 nagy fej vöröshagyma, étolaj, só, õrölt bors, ételízesítõ, paradicsomlé, 1 evõkanál õrölt pirospaprika, 5 db közepes krumpli

  • Gerslileves

    A babot éjszakára beáztatjuk. A kockára vágott húst a babbal egy óráig elõre fõzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig fõzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.

  • Frankfurti leves

    Hozzávalók: 1/2 kg kelkáposzta, 1 fej hagyma, 2-3 kisebb krumpli (kb. 15-20 dkg), 1 nagyob sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 kanál étkezési keményítõ (vagy liszt), 1 pár virsli, kb. 2 l víz, étolaj, só, bors, pirospaprika, õrölt kömény, majoranna.

  • 5 perces süti

    Hozzávalók: 2 db tojás, 1 csomag sütõpor, 4 evõkanálnyi kakaó, 2 pohár tejföl,2 pohár liszt, 2 pohár cukor, ízlés szerint mehet bele:rum és darált dió.

  • Habos-torta

    56 deka cukrot nagyon finomra törünk s evvel együtt kis ujjnyi hosszú vaníliát is, megszitáljuk az egészet s félretesszük. 8 tojás fehérjét kemény habbá verünk s a cukor felét kanalankint adva hozzá, avval is folyton verjük.

  • Gazpacho

    Hozzávalók:

    7 nagy paradicsom, 1 uborka, 4 zöld húsú paprika, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál olaj, 1 evõkanál ecet, 1 evõkanál vágott petrezselyem, 1 evõkanál vágott zellerlevél

  • Gombaleves

    Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva.

  • Májusi desszert

    Hozzávalók: 50 dkg száras, korai cseresznye, 2 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 2-2,5 dl tej, evõkanálnyi meggylekvár, evõkanálnyi kristálycukor, mokkáskanálnyi törött fahéj, csipet só, 4 szem összetört szegfûszeg;

  • Sajtos sült rizs

    A rizst puhára fõzzük. A babot 10 órányi áztatás után fél liter vízben odatesszük fõni, beleaprítjuk a zöldségeket, kivéve a borsót és a kukoricát. Ahogy megfõtt, leszûrjük és óvatosan a rizshez keverjük. Ekkor adjuk hozzá a borsót, a kukoricát, az ízesítõket, majd belekeverjük a tejfölben eldolgozott lisztes, tojásos masszát és a reszelt sajtot.